Deel jouw ervaring

Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Hoe vaak gaat er iemand fout op xtc?

Monitor Drugsincidenten (MDI)

Er is een landelijk systeem waarbij drugsgerelateerde incidenten kunnen worden gemeld. Deze meldingen worden gedaan door een deel van de eerste hulpen van ziekenhuizen, ambulancediensten, politieartsen en EHBO-posten op grote evenementen (1). Niet alle regio’s worden meegenomen dus de cijfers geven geen volledig beeld. Wel ontstaat een beeld van de aard van de incidenten.

In 2018 waren er 6.108 drugsincidenten gemeld. Bij 1.850 meldingen (31%) was xtc als enige drug betrokken (met of zonder alcohol). De intoxicaties worden verdeeld in 3 categorieën:

  • licht (goed aanspreekbaar, gebruik merkbaar)
  • matig (onvoldoende aanspreekbaar, wel duidelijk onder invloed)
  • ernstig (niet aanspreekbaar, eventueel in combinatie met: oververhitting, opwinding, paniek, psychose, hartritmestoornissen).

Bij de EHBO-posten op feesten ziet men voornamelijk lichte incidenten. Ook op andere locaties zoals op de spoedeisende hulp en in ambulances zijn het merendeel van de incidenten licht of matig van aard. Ernstige incidenten zijn wel toegenomen tussen 2009 (7%) en 2015 (28%). Daarna namen ernstige incidenten weer iets af tot 21% in 2018.

Bij de Spoedeisende Eerste Hulp afdelingen van ziekenhuizen is het aandeel xtc-gerelateerde incidenten een stuk lager, maar is de mate van intoxicatie meestal wel ernstig.

In Amsterdam werd een tijd bijgehouden hoe vaak de ambulance uitrijdt. In 2010 moest de ambulance 64 keer uitrijden vanwege xtc. In 70% van de gevallen ofwel bij 45 mensen was vervoer (vervoer is niet hetzelfde als opname) naar het ziekenhuis noodzakelijk.

Bron: GGD Amsterdam

Bron

NDM 2019, Trimbos Instituut (2020)

Versie: mei 2020

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin