Hoe maak je sterke drank?

Bij het laten gisten van vruchtensap ontstaat een alcoholpercentage van maximaal 15%. Bij die hoeveelheid gaat de gist dood. Wil je een hoger alcoholpercentage, dus sterke drank maken, dan moet je het sap met 15% alcohol laten verdampen.

Alcohol verdampt eerder dan water

Alcohol verdampt eerder dan water. Als je het drankje met 15% alcohol verhit ontstaat er een damp die relatief veel alcohol bevat. Deze damp kun je opvangen en laten afkoelen. Dit kun je een aantal keer herhalen totdat je het gewenste alcoholpercentage krijgt. Het proces van opvangen en laten afkoelen van de alcohol damp heet distilleren.

Dranken tot 15% worden zwak-alcoholhoudende dranken genoemd. Dranken daarboven sterk-alcoholhoudende drank.

Als grondstof voor gedistilleerde drank kunnen vruchten of granen gebruikt worden. Gebruikt men granen dan moet men, net zo als bij bier het geval is, het zetmeel in granen eerst omzetten in suikers. Hieronder een tabel met een aantal sterke dranken en de grondstof die men voor de productie gebruikt is.

Drank Grondstof
Cognac, Armagnac, Brandy Wijn
Grappa Druivenschillen en pitten. Grappa wordt gemaakt van het restant dat overblijft na het persen van wijn.
Calvados Appelwijn
Rum Suikerriet
Jenever, korenwijn, whisky Granen
Wodka, aquavit Granen, aardappels of suikerbieten
Tequila Agave
Brandenwijn Aardbeien, bramen, bosbessen, pruimen, peren, kersen etc
Likeuren Kruiden, vruchtenschillen die men laat trekken in water met alcohol

 
Versie: oktober 2020