Vraag & Antwoord

Hoe lang duren onthoudingsverschijnselen?

Als je stopt of mindert reageert het lichaam met ontwennings- ofwel onthoudingsverschijnselen zoals; trillen, zweten, beven, slecht slapen. De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.

Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen. Als iemand veel drinkt, past het lichaam zich aan de dagelijkse hoeveelheid alcohol aan. Het rekent er als het ware op dat het elke dag alcohol krijgt. Als dat onderbroken wordt, reageert het lichaam met onthoudingsverschijnselen. Het lichaam stelt zich dan weer in op een situatie waarin het minder of geen alcohol krijgt.

Lichte en ernstige onthoudingsverschijnselen

Onthoudingsverschijnselen kunnen afhankelijk van het gebruik variëren van licht tot ernstig. Iemand kan last hebben van transpiratie, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid, onrust, angst en gespannenheid. Soms zijn de verschijnselen erger zoals trillen of hoge koorts. Ook kan een zware gebruiker bij stoppen een epileptische aanval (toeval) of een delirium krijgen. Bij zware onthoudingsverschijnselen moet altijd contact opgenomen nemen met de huisarts of de hulpverlening.

Medicatie

Een arts kan medicijnen voorschrijven (chloordiazepoxide) die de onthoudingsverschijnselen opvangen. Bij lichte onthoudingsverschijnselen zoals prikkelbaarheid of slaapproblemen is medicatie niet nodig. Bij zware onthoudingsverschijnselen wel. Een insult of delirium kan gevaarlijk zijn. Soms is zelfs opname in een kliniek nodig als de onthoudingsverschijnselen door medicatie onvoldoende onderdrukt kunnen worden. Om te voorkomen dat je aan de medicijnen verslaafd raakt is het nodig de medicatie weer tijdig af te bouwen.

 

Versie: december 2015

 

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat