Vraag & Antwoord

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Meestal worden drugs gemeten in de urine, alcohol wordt gemeten via het bloed. Via het bloed is alcohol echter niet heel lang aantoonbaar. Bij recreatief gebruik en een gezonde leverfunctie wordt 1 glas binnen 1,5 uur afgebroken. Na stevig drinken zal het maximaal een dag duren voordat er niks meer te zien is in het bloed.

Op de Jellinek website kun je via Informatie over alcohol en drugs links in het menu klikken op alcohol. Vervolgens kun je via het menu-item ‘[middel] Basisinfo’ naar het menu-item ‘Hoe lang is het zichtbaar’ gaan.
Lees ook Hoe lang zijn drugs aantoonbaar? in de rubriek Vraag en Antwoord op de Jellinek website. Hier staat ook meer informatie over alcohol en de verschillende beschikbare testen.

Bij alcohol is het mogelijk om ook over een langere periode terug te kijken. Deze speciale tests meten niet de actuele hoeveelheid alcohol, maar bepaalde leverwaarden. Als iemand is aangehouden met alcohol in het verkeer, dan kan bijvoorbeeld het CBR dergelijk onderzoek uitvoeren.

Maar hoe lang duurt het voordat bepaalde bloedwaarden weer normaal zijn? Cdt is een eiwit dat ijzer vervoert in het lichaam. Wanneer je langdurig veel alcohol drinkt, stijgt je cdt waarde. Het duurt daarna vier tot zes weken totdat je cdt weer gedaald is naar normaal.

NB: Wanneer je veel ijzer-tabletten slikt, kan je cdt waarde ook stijgen, het cdt stijgt dan om alle ijzer te kunnen vervoeren in je lichaam.

Er is nog een aantal andere metingen in het bloed die worden gedaan om alcoholgebruik over een langere periode terug aan te tonen.

Bijvoorbeeld het meten van leverenzymen: ASAT, ALAT, GGT en LDH.

Wanneer je veel alcohol drinkt, gaan er cellen kapot in je lever. Als er te veel cellen kapot gaan, komen er meer leverenzymen vrij dan normaal. Dit kun je dan meten in het bloed. Wanneer je leverenzymen verhoogd zijn, betekent dit dat er schade is aangericht aan je lever. Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).

Daarnaast wordt er ook gekeken naar het MCV (mean corpuscular volume), het MCV is de doorsnede van de rode bloedcel.

Wanneer je veel alcohol gebruikt, zijn je rode bloedcellen groter dan normaal. Dit komt onder andere door een vitamine B12 tekort dat bij alcoholisten vaak voorkomt. Het duurt twee tot vier maanden tot het MCV weer gedaald is naar een normale waarde.

 

Versie: februari 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat