Vraag & Antwoord

Hoe ga ik om met onthoudingsverschijnselen?

Bij het omgaan met onthoudings- of ontwenningsverschijnselen is het belangrijk dat je je:

Laat je begeleiden door een huisarts

Als je wilt stoppen met drinken, is het beste om een arts te raadplegen. Hij kan je dan voor een korte periode (bijvoorbeeld voor drie dagen) librium voorschrijven waardoor je geen last meer hebt van de onthoudingsverschijnselen. Het is verstandig om een huisarts te raadplegen omdat bij stoppen na langdurig en overmatig alcoholgebruik ernstige onthoudingsverschijnselen kunnen optreden zoals een toeval of delirium.

 Bereid je voor op het krijgen van onthoudingsverschijnselen

Als je stopt of mindert reageert het lichaam met ontwennings- of onthoudingsverschijnselen zoals; trillen, transpireren, beven, slecht slapen. De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.

Het is een moeilijke periode waar je door heen moet. Slecht slapen hoort erbij. Accepteer dat je mogelijk een tijdje niet meteen goed slaapt. Ga op bed liggen met het plan om te rusten, dat is al goed genoeg.

Probeer te ontspannen

Verder moet je proberen te ontspannen. Bedenk activiteiten die je vroeger rust gaven en voer deze uit.

Drink water of fris

Vermijd koffie en thee, daar word je extra onrustig van en drink water of fris en eet kleine beetjes.

Voorkom verlies van motivatie

Door het vervelende gevoel van de onthoudingsverschijnselen kan het gebeuren dat je motivatie minder wordt en je toch weer begint met drinken. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat het stoppen of minderen ook een aantal positieve gevolgen met zich meebrengt. je kunt dit doen door jezelf te belonen. Maak de beloning zo aantrekkelijk mogelijk, maar kies wel iets dat haalbaar is zodat je jezelf ook echt een beloning kunt geven.

 

Versie: december 2015

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat