Slimme Zorg Estafette van start gegaan! 

Slimme Zorg Estafette van start gegaan, dit was voorheen de ‘e-healthweek’.

Vier weken lang (van 1 t/m 26 februari) is er aandacht voor slimme zorg en innovatie voor gezondheidszorg en welzijn, georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mede door de coronacrisis kwam zorginnovatie en digitale zorg in een stroomversnelling terecht. Het is van belang om deze beweging vast te houden en daarbij leren we van elkaar.

Iedere week staan slimme zorg en innovatie centraal in één regio. Daarna wordt het stokje doorgegeven aan de volgende regio. Onze regio, Regio West is in de week van 8 t/m 12 februari aan de beurt. 

Jellinek en Slimme Zorg

Jellinek is binnen de verslavingszorg al jarenlang een voorlopen op het gebied van slimme zorg door het aanbieden van innovatieve E-health programma’sE-health is een verzamelnaam voor digitale toepassingen in de zorg. Benieuwd naar de Slimme Zorg toepassingen van Jellinek? Bekijk dan >het online aanbod op: e-health aanbod van Jellinek

Geschiedenis Jellinek Online Zelfhulp

Jellinek zet sinds de jaren 90 al in op online aanbod. Het idee ontstond om hetgeen wat er fysiek aangeboden werd aan behandeling ook online te organiseren. En zo is in 1993 Jellinek voor het eerst begonnen de bestaande behandeling om te zetten naar een laagdrempelige, gratis, online variant. Dit vormde de basis voor de huidige Jellinek Online Zelfhulpprogramma’s, waarmee mensen die op een riskante manier alcohol, tabak, cannabis of cocaïne gebruiken of gokken, zichzelf kunnen helpen om hun gebruik te veranderen.   

 In 2014 ontving de online zelfhulp een landelijke erkenning bij Loket Gezond Leven (RIVM) en was nu erkent effectief gebleken. In 2019 werd daar de 2e status van goede aanwijzingen voor effectiviteit aan toegevoegd. Vandaag de dag hebben al meer dan 50.000 deelnemers de Jellinek Online Zelfhulp gevolgd. We blijven steeds de programma’s met de laatste wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden updaten. 

Aanbod Jellinek Online Zelfhulp

Aanbod online zelfhulp 

  1. Jellinek Online Zelfhulp: Een onlineprogramma voor mensen met lichte of beginnende problemen met alcohol, cannabis, cocaïne, roken of gokken.  
  2. Samen Nuchter
  3. Middelenmeter App: Op een simpele en laagdrempelige manier je eigen gebruik bijhouden.  
  4. Verschillende animaties over de werking van drugs. Bijvoorbeeld hoe werkt drugs in het lichaam en in het brein 
  5. Kennis– en signaleringstesten: Hiermee test je jouw kennis over verschillende middelen. Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met je eigen gebruik kun je terecht bij de signaleringstesten. 

 Aanbod online zelfhulp voor verwijzers 

  1. Combinatie face-to-face en online

Met de face-to-face- en online behandeling combineer je de voordelen van een-op-een gesprekken met die van een onlinebehandeling. 

  1. e-health aanbod van Jellinek: Lees meer over alle informatie die nodig is als POH om iemand met een verslavingsproblematiek te ondersteunen. 
  2. Jellinek Begeleide Online Zelfhulp: Deelnemers volgen het reguliere programma. Hulpverleners zoals de huisarts of POH GGZ kan aan de achterkant meekijken, om zo bijvoorbeeld feedback te geven.
  3. Geaccrediteerde E-learning voor POH over problematisch middelengebruik: GGZ-Ecademy  

 

Datum: 5-2-2021