Stoppen met roken

Wijkchallenge

Het aantal rokers neemt nog steeds af. Toch is het voor een deel van hen nog steeds erg moeilijk om te stoppen. Om deze groep daarbij te helpen is er “De wijkchallenge”. In twee wijken wordt gezocht naar zoveel mogelijk rokers die willen stoppen. De wijk met de meeste stoppers wint deze challenge.

De eerste challenge werd in 2018 georganiseerd. Toen was het een strijd tussen de Utrechtse wijk Hoograven en de Haagse wijk escamp. Deze challenge is twee keer door Utrecht gewonnen. Aan deze challenge was een onderzoek van het IVO verbonden.

In 2020 gaat de wijkchallenge verder tussen twee Utrechtse wijken, Ondiep en Zuilen. Rokers uit deze wijken kunnen zich aanmelden en worden naderhand gebeld door een medewerker van Jellinek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar eerdere ervaringen met het stoppen en de eigen wensen. Vervolgens wordt besproken welke hulp het beste bij iemand past.

De wijkchallenge is opgezet in samenwerking met SineFuma.

Bekijk hier onder het ervaringsverhaal van Arjoen:

Het Amsterdams Rookalarm

Het Amsterdams Rookalarm is een netwerk van zorgverleners en zorgorganisaties die een bijdrage willen leveren aan het rookvrij maken van Amsterdam. De visie is een rookvrij Amsterdam in 2040!

Het Amsterdams Rookalarm streeft naar een stad waar niet meer in de openbare ruimtes wordt gerookt; waar kinderen niet meer in aanraking komen met rookwaren of met rokende mensen. We ondersteunen acties vanuit de zorg om bij te dragen aan een rookvrij Amsterdam.

Concreet wil het Amsterdams Rookalarm dat:

  • meeroken wordt beperkt tot het minimum
  • Amsterdamse zorginstellingen rookvrij worden
  • ondersteuning voor stoppen met roken toegankelijker wordt