Nieuws

Meer nieuws

Lancering! Jellinek en Tactus zijn er vroeg bij

24 mei 2018

Tijdig signaleren en bespreekbaar maken van overmatig alcohol- of drugsgebruik levert gezondheidswinst op, kan verergering van problemen helpen voorkomen en bespaart bovendien geld. Reden voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis om de ondersteuners in de huisartsenpraktijk (POH-GGZ) wat hulp te bieden. Jellinek en Tactus Verslavingszorg ontwikkelden daarom in opdracht van de zorgverzekeraar een e-learning, website en een app.

Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt 100 tot 150 patiënten die overmatig alcohol drinken. Maar een huisarts of praktijkondersteuner blijkt dit helaas nog lang niet altijd te herkennen. En dat terwijl vroegtijdig ingrijpen gezondheidswinst oplevert én kosten bespaart. Reden voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis de praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk wat hulp te bieden. Als voorkeursaanbieders zijn Jellinek en Tactus benaderd om mee te denken en enkele producten te ontwikkelen die de POH-GGZ ondersteunen op dit thema.

In de e-learning ‘Problematisch middelengebruik’ leert de praktijkondersteuner alert te zijn op de (indirecte) signalen van middelengebruik en dit bespreekbaar te maken. Met behulp van verschillende casussen worden gesprekstechnieken geleerd.

Middelen Meter appDe website www.pohverslaving.nl biedt praktische tools en informatie voor de POH. Op de website vindt de POH onder andere informatie over de relatie tussen klachten en de verschillende middelen, een stappenplan om middelengebruik bespreekbaar te maken en een overzicht van in te zetten online interventies. De POH kan een psycho-educatiepakket op maat samenstellen voor de patiënt en een kennistest en screener invullen samen met de patiënt.

Met de Middelen Meter app kunnen mensen zelf een periode hun gebruik bijhouden. Het geeft inzicht in hoeveel en hoe vaak iemand gebruikt en helpt mensen bewust te worden van hun gebruik. De gegevens de worden geregistreerd zijn vervolgens voor de gebruiker van de app terug te zien in een grafiek. De app is gratis en anoniem te downloaden via de App store en Google play store.

Door middel van deze drie producten hopen Jellinek, Tactus Verslavingszorg en Zilveren Kruis bij te dragen aan vroegtijdige signalering en begeleiding van middelenproblematiek bij patiënten in de huisartsenpraktijk.


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat