Nieuws

Meer nieuws

Is mijn kind gameverslaafd?

28 april 2014

Internet, online zijn: welk kind is er niet mee bezig? Hadden wij vroeger boeken op school en eens in de week het schooljournaal (dan werd de TV de klas ingereden, weet u nog?), nu hangt er in de klas een groot digibord. De digitale wereld is dus letterlijk aanwezig in het leven van onze kinderen.

Ook gamen is iets van de laatste jaren. Er zijn zoveel spelletjes die je online kunt spelen! Gamen op zich is geen probleem. Leuk zelfs, als ik de kinderen om me heen moet geloven. Ondertussen krijg ik wel regelmatig de vraag van ouders: zit mijn kind te lang achter de computer? Moet ik me zorgen maken dat hij verslaafd raakt?

We spreken van een verslaving als het gamen de wereld van uw kind gaat beheersen. Kan uw kind over niets anders meer praten dan het spelletje dat hij speelt? Er is thuis continu ruzie over de uren die uw dochter achter de computer wil zitten? Dit zijn momenten om in actie te komen.

Allereerst kunt u zelf aan de slag. Zo kunt u op onze internetsite een test doen om te kijken of uw kind inderdaad risico loopt op een gameverslaving. En ga met uw kind in gesprek. Leg uit waarom u zorgen heeft. Alleen maar verbieden helpt bijna nooit. Dan gaat uw kind waarschijnlijk stiekem nog veel meer gamen. Verder is het belangrijk dat u weet wat u verbiedt. Dus speel eens een avondje mee. Laat uw kind aan u uitleggen waarom dit zo ‘gaaf’ is. Graag verwijzen we u naar de ‘gesprekstips gamen’. Vindt u dat het echt uit de hand loopt, neem dan contact op met de huisarts.

Als laatste wil ik u toch meegeven: maak u niet te snel zorgen. Door duidelijke regels en voldoende afleiding, groeien de meeste kinderen ook weer over deze fase heen. Opgroeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

Jochanan Huyser, psychiater

Lees meer:

 


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat