Nieuws

Meer nieuws

Wat is er bekend over Flakka?

1 februari 2017

Vandaag is er in de media opnieuw veel aandacht besteed aan flakka (alfa-PVP). Volgens de Telegraaf is de ‘Eerste flakka-dealer opgepakt in Nederland’. Alberto Stegeman zou de politie getipt over een deal die zou plaatsvinden in Nijmegen-Zuid. Politie Nijmegen zegt hierover op Facebook te zeggen: ‘Voor velen van u waarschijnlijk een onbekend woord maar wellicht leuk om eens te googlen of op YouTube te bekijken wat het met u doet. Het is namelijk een redelijk onbekend soort harddrugs waar je hele rare dingen van gaat doen.’

In augustus 2016 was flakka ook veelvuldig in de media. De politie zou enkele situaties gezien hebben waarbij volgens hen flakka in het spel was.

Allereerst willen we duidelijk maken dat flakka bijna niet voorkomt in Nederland. Het DIMS heeft hier in augustus het volgende over geschreven:

‘Meten is weten

Het Trimbos-instituut ziet pas reden om aan te nemen dat flakka in Nederland als drug wordt gebruikt wanneer aanwezigheid ervan daadwerkelijk is geconstateerd na een incident. Uit de verschillende monitoractiviteiten blijkt niet dat de stof in Nederland in brede kring gebruikt wordt of dat er als flakka aangekochte samples bij het DIMS of NFI worden gezien. Daarnaast zijn er vanuit instellingen voor verslavingszorg geen signalen over gebruik van deze drug. Ondanks de vermeende geringe aanwezigheid van flakka op de Nederlandse drugsmarkt, is wel al besloten om de werkzame stof alfa-PVP later dit jaar op Lijst 1 van de Opiumwet te plaatsen.’

Alfa-PVP staat per 1 april 2017 op Lijst 1 van de Opiumlijst.

Lees het volledige persbericht van het Trimbos-instituut hier.

Sinds augustus is de situatie in Nederland niet veranderd. Nog steeds zijn er zeer weinig gebruikers van flakka in Nederland. In 2016 is flakka één keer als flakka ingeleverd bij het DIMS, en bij analyse bleek dat geen flakka te zijn.  De meeste filmpjes over flakka die rond gaan op social media komen uit Amerika. De Nederlandse drugssituatie is anders. Ook van de flakka van de aangehouden dealer weten we nu niet zeker of het flakka is.

Als flakka in Nederland gebruikt wordt zal dit niet betekenen dat er direct incidenten zijn. Incidenten kunnen met alle middelen voorkomen, en dit gaat meestal om een minderheid. flakka is een NPS (nieuwe psychoactieve stof). Dit houdt in dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de effecten en risico’s van het middel. Gebruikers of mensen die denken over gebruik van dit middel moeten zich realiseren dat ze hun eigen proefkonijn zijn.


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat