Lees voor
 

Drugs en medicijnen

Lees hier onder eerst de algemene tekst over combineren van drugs en medicatie. Klik vervolgens in het schema eronder op een combinatie van drug en medicatie voor meer informatie.

Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn en wordt daarom ook afgeraden. De gevolgen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.

  • Hersenen: Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een medicijn of een drug. Als je gelijktijdig een medicijn en een drug gebruikt dan kunnen deze elkaars effect versterken of verzwakken. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
  • Lever: De lever kan maar een beperkte hoeveelheid stoffen tegelijk afbreken. Hierdoor bestaat er een risico dat de andere stof niet goed wordt afgebroken en dus te lang in je lichaam aanwezig blijft. Soms reageert de lever juist overactief op een stof, dan worden de stoffen te snel afgebroken met als risico dat het geneesmiddel veel te kort of niet meer goed werkt.
  • Medicatietrouw: Het is niet wenselijk dat je je medicijngebruik stopt om een drug te gebruiken. Als je zomaar met het geneesmiddel stopt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Vraag daarom altijd voor de zekerheid aan je behandelend arts wat de risico’s zijn vóórdat je drugs in combinatie met medicijnen gaat gebruiken.
Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
ADHD
Anti-epileptica
Antibiotica
Anticonceptiva
Antidepressiva
Antihypertensiva
Antipsychotica
Astma / COPD
Diabetes
Hoofdpijnmedicatie
Pijnmedicatie
Slaapmedicatie

 

Slaapmedicatie & Basecoke

1. Interacties slaapmedicatie & cocaïne
2. Algemeen slaapmedicatie
3. Literatuur slaapmedicatie

1. Interacties slaapmedicatie & cocaïne

Slaapmiddelen worden onder andere voorgeschreven aan mensen met angstaanvallen, acute stress of kortdurende slaapstoornissen. We ontraden het veelvuldig gebruik van slaapmiddelen, omdat bij slaapmiddelen ook tolerantie en verslaving kunnen optreden. (1) Gebruik slaapmiddelen alleen als het echt niet anders kan.

Interacties cocaïne/crack en slaapmiddelen

Cocaïne heeft een opwekkend effect op het centrale zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat, je pupillen groter worden en je hart sneller gaat kloppen. Slaapmiddelen hebben juist het tegenovergestelde effect en brengen het lichaam tot rust. Het is waarschijnlijk dat beide middelen minder goed werken door elkaars invloed. Ook kan de combinatie extra schade betekenen voor het hart door de gemengde signalen die het krijgt. Dit kan onverwachte effecten teweeg brengen.

Er zijn op dit moment geen ernstige interacties bekend tussen cocaïne/crack en slaapmiddelen. (1)(2)

2. Algemeen slaapmedicatie

Voldoende slaap is noodzakelijk om overdag goed te kunnen functioneren. Twee of drie korte onderbrekingen per nacht, die je je meestal niet herinnert, is normaal. Wanneer (opnieuw) in slaap vallen een probleem vormt, is er sprake van een slaapstoornis. Slaapstoornissen komen voor bij éénderde van de volwassen bevolking en kunnen het dagelijks functioneren ernstig belemmeren [1].

Gedurende de normale slaapcyclus worden verschillende slaapstadia doorlopen, namelijk: de inslaapperiode, de lichte slaap, de diepere slaap (remslaap) en de diepste slaap. De slaapduur kan over het algemeen variëren van vijf tot tien uur, afhankelijk van de persoon en de leeftijd [2].

Slaapmedicatie

Slaapmiddelen (hypnotica) zijn in staat slaap op te wekken en/of gedurende een bepaalde tijd te onderhouden. Slaapmiddelen zorgen onder andere voor verkorting van de inslaaptijd, verlenging van de slaapduur en vermindering van het aantal wekperioden [2]. Hoe slaapmiddelen precies werken, is niet bekend. Wel weten we dat de meeste slaapmiddelen ook angst onderdrukken, epileptische aanvallen verminderen en de spieren ontspannen [2].

We kunnen de slaapmiddelen verdelen in twee groepen: de benzodiazepinen en de overige hypnotica.

  • Benzodiazepinen + zolpidem (Stilnoct®) en zopiclon (Imovane®)

Benzodiazepinen worden tegenwoordig het meest gebruikt. Sommige middelen werken slechts een paar uur, andere werken relatief lang. Omdat er snel gewenning ontstaat, mogen ze niet langer dan 14 dagen achtereenvolgens worden voorgeschreven [1]. Benzodiazepinen geven bijwerkingen als een verminderd reactievermogen, afvlakking van gevoelens, depressie, vermoeidheid, minder zin in seks en duizeligheid. [2] Zolpidem (Stilnoct®) en zopiclon (Imovane®) zijn ‘moderne’ middelen en worden vanwege het overeenkomende effect tot deze groep gerekend.

Voorbeelden van benzodiazepinen: brotizolam (Lendormin®), diazepam (Stesolid®), flunitrazepam (Rohypnol®), loprazolam (Dormonoct®), lormetazepam (Noctamid®), midazolam (Dormicum®), nitrazepam (Mogadon®), oxazepam (Seresta®) en temazepam (Normison®).

  • Overige hypnotica

Tot de overige hypnotica behoren melatonine (Circadin®) en chloralhydraat. Melatonine is een hormoon dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het wekt slaperigheid op en verlaagt de lichaamstemperatuur. Melatonine is ook zonder recept verkrijgbaar en geeft bijwerkingen als hoofdpijn, keelontsteking, rugpijn en een zwak gevoel. Chloralhydraat behoort ook tot deze groep, maar wordt zelden meer voorgeschreven vanwege het grote risico op vergiftiging bij overdosering [2].

3. Literatuur slaapmedicatie

  1. Nederlands Huisartsen Genootschap (2005). NHG-standaard: slaapproblemen en slaapmiddelen M23. (1Dec.2008). http://nhg.artsennet.nl/upload/104/standaarden/M23/start.ht
  2. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (24.Sept.2008). www.fk.cvz.nl
  3. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2007). Medicinale Cannabis: informatiebrochure voor artsen en apothekers. (3Dec.2008).
ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin