Informatie over alcohol & drugs

Drugs en medicijnen

Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het wordt daarom ook afgeraden. Veel stoffen in medicijnen en drugs werken op een vergelijkbare manier: ze hebben een effect op je hersenen en worden afgebroken in je lever. Ze kunnen daarom elkaars werking beïnvloeden. De effecten die je kunt verwachten bij het combineren van drugs en medicatie verschillen in sterkte van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.

Hersenen
Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een medicijn of een drug. Stel, je gebruikt gelijktijdig een medicijn en een drug die beide de werking van je hersenen beïnvloeden; dan loop je het risico dat ze elkaars effect versterken of verzwakken. Als gevolg hiervan kan het geneesmiddel te sterk of te zwak werken, wat gevaarlijk is voor je gezondheid.

Lever
Je lever breekt de stoffen af die in medicijnen en drugs zitten. Ze verlaten je lichaam via urine en ontlasting. Omdat de lever maar een beperkte hoeveelheid tegelijk kan afbreken, bestaat er een risico dat de andere stof niet goed wordt afgebroken en dus te lang in je lichaam aanwezig blijft. Soms reageert de lever juist overactief op een stof, dan worden de stoffen veel te snel afgebroken met als risico dat het geneesmiddel veel te kort of niet meer goed werkt.

Medicatietrouw
Medicijnen slik je tegen een bepaalde aandoening. Het is niet wenselijk dat je je medicijngebruik stopt om een drug te gebruiken. Als je zomaar met het geneesmiddel stopt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Vraag daarom altijd voor de zekerheid aan je behandelend arts wat de risicoÔÇÖs zijn v├│├│rdat je drugs in combinatie met medicijnen gaat gebruiken.

Maak een keuze van een drugssoort en een medicijn voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
ADHD
Anti-epileptica
Antibiotica
Anticonceptiva
Antidepressiva
Antihypertensiva
Antipsychotica
Astma / COPD
Diabetes
Hoofdpijnmedicatie
Pijnmedicatie
Slaapmedicatie

 

Pijnmedicatie & Cannabis

Interacties pijnmedicatie & cannabis
Algemeen pijnmedicatie
Literatuur pijnmedicatie

Interacties pijnmedicatie & cannabis

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie.

Pijnstillers hebben verschillende interacties met drugs. Maar drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik van drugs samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

Interacties

Cannabis heeft een dempende werking op het centrale zenuwstelsel.

Gebruik je een pijnstiller uit de groep opiaten dan is het niet verstandig cannabis te gebruiken. Cannabis kan mogelijk de opname van opiaten sterk versnellen. Hierdoor loop je kans op een te grote hoeveelheid geneesmiddel in je bloed, waardoor er sneller bijwerkingen optreden [4].

Uit gevalsbeschrijvingen blijkt dat de uitwerking van cannabis bij hoofdpijn verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen heft het de pijn (gedeeltelijk) op en bij anderen neemt de pijn juist toe [5,6].

Wegens gebrek aan onderzoek zijn er geen interacties tussen de overige pijnmedicatie en cannabis bekend. Je bent bij gecombineerd gebruik dus je eigen proefkonijn. Om die reden raden we het gebruik dan ook af.

Algemeen pijnmedicatie

Iedereen heeft wel eens pijn. Het voelen van pijn is een waarschuwing dat iets in het lichaam beschadigd is of overbelast wordt. Het beschadigde lichaamsdeel stuurt een signaal door naar de hersenen, waar het waarnemingscentrum van de pijn ligt. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor pijn, terwijl anderen een hogere pijngrens hebben. Hoeveel pijn je ervaart is afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gezondheid [1,2].

Er zijn twee soorten pijn te onderscheiden: [3]

Acute pijn geeft aan dat er sprake is van beschadiging of overbelasting van een lichaamsdeel, zoals een schaafwond of een blessure. Acute pijn is van korte duur: het duurt enkele dagen tot weken.

Chronische pijn treedt op bij kanker en bij reuma. Het duurt zes maanden of langer en kan in hevigheid toenemen, bijvoorbeeld door het groeien van een tumor.

Pijnmedicatie

Verschillende pijnmedicatie is zonder recept verkrijgbaar, zoals de pijnstiller paracetamol (Panadol┬«) en de groep ontstekingsremmers (NSAIDÔÇÖs). NSAIDÔÇÖs werken zowel pijnstillend als koortsverlagend. Voorbeelden hiervan zijn: ibuprofen (Nurofen┬«, Sarixell┬«, Zafen┬«, Spidifen┬«, Brufen┬«, Antigrippine┬« en Advil┬«), naproxen (Aleve┬«) en diclofenac (Voltaren┬« of Cataflam┬«).

Werkt dit niet voldoende, dan kan de huisarts (sterkere) pijnmedicatie voorschrijven met als doel de pijnaanvallen te verkorten en/of te verminderen. Medicijnen op recept die werkzaam zijn tegen pijn, zijn op te splitsen in twee groepen [1,2]:

Soms wordt er aan een pijnstiller een middel toegevoegd. ZoÔÇÖn extra middel kan zorgen voor een betere opname van de pijnstiller en/of is werkzaam zijn tegen misselijkheid. Zo verbetert coffe├»ne de opname van de pijnstiller en werkt code├»ne pijnstillend (zie opiaten). Vaak veroorzaakt code├»ne verstopping van de darm.

Voorbeelden: paracetamol/codeïne, metoclopramide (Primperan®), domperidon (Gastrocure® en Motilium®) en coffeïne (Finimal®, Panadol Plus®, Paracof Roter®, Witte Kruis®).

Opiaten (of opioiden) zijn middelen die worden ingezet bij hevige pijn. Opiaten veroorzaken pijnstilling maar kunnen ook vervelende bijwerkingen met zich meebrengen zoals misselijkheid, sufheid, ernstige verstopping van de darmen en afhankelijkheid.

Voorbeelden: tramadol (Tramal®), morfine (Kapanol®, MS Contin®), codeïne, methadon (Symoron®), nicomorfine (Morzet®) en hydromorfon (Palladon®).

Literatuur pijnmedicatie

  1. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
  2. Nederlands Huisartsen Genootschap (2008). NHG-pati├źntenbrief: pijn. (17Nov.2008). http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R210656767108860
  3. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (20Nov.2008). www.fk.cvz.nl
  4. Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (2007). Informatorium Medicamentorum. ÔÇÖs Gravenhage: WINap
  5. Dean, A. (2006). Illicit drugs and drug interactions. Pharmacist, jaargang 25 nr. 9.
  6. Sijes, M. (verslavingsarts). Migrainemedicatie. (23Okt.2008). Amsterdam.
  7. Lexi-Comp Online, Interaction Monograph, cocaïne.
  8. De Wit, R. & Sijes, M. (z.d.). Alle vragen en antwoorden. (20 Nov.2008).

 

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat