Lees voor
 

Drugs en medicijnen

Lees hier onder eerst de algemene tekst over combineren van drugs en medicatie. Klik vervolgens in het schema eronder op een combinatie van drug en medicatie voor meer informatie.

Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn en wordt daarom ook afgeraden. De gevolgen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.

 • Hersenen: Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een medicijn of een drug. Als je gelijktijdig een medicijn en een drug gebruikt dan kunnen deze elkaars effect versterken of verzwakken. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
 • Lever: De lever kan maar een beperkte hoeveelheid stoffen tegelijk afbreken. Hierdoor bestaat er een risico dat de andere stof niet goed wordt afgebroken en dus te lang in je lichaam aanwezig blijft. Soms reageert de lever juist overactief op een stof, dan worden de stoffen te snel afgebroken met als risico dat het geneesmiddel veel te kort of niet meer goed werkt.
 • Medicatietrouw: Het is niet wenselijk dat je je medicijngebruik stopt om een drug te gebruiken. Als je zomaar met het geneesmiddel stopt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Vraag daarom altijd voor de zekerheid aan je behandelend arts wat de risico’s zijn vóórdat je drugs in combinatie met medicijnen gaat gebruiken.
Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
ADHD
Anti-epileptica
Antibiotica
Anticonceptiva
Antidepressiva
Antihypertensiva
Antipsychotica
Astma / COPD
Diabetes
Hoofdpijnmedicatie
Pijnmedicatie
Slaapmedicatie

 

Anticonceptiva & Slaap- en kalmeringsmiddelen

1. Interactie anticonceptiva
2. Algemeen anticonceptiva
3. Literatuur anticonceptiva

1. Interactie anticonceptiva

Algemeen

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Orale anticonceptiva hebben verschillende interacties met drugs. Stoffen die de werking van de lever versnellen kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen en tot ongewenste zwangerschappen leiden.

Drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

Interacties anticonceptiva

Er zijn momenteel geen ernstige interacties bekend. Alleen helemaal zeker weten we het niet, omdat er weinig onderzoek gedaan is naar deze combinatie. Check het bij twijfel altijd bij je huis- of voorschrijvend-arts of bij de apotheek.

2. Algemeen anticonceptiva

Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd [1].

Orale anticonceptiva

Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ‘de pil’) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen [1].

Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap [1,2]:

 • Ze onderdrukken de hormonen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor rijping en eisprong. Hierdoor komt er geen eicel vrij.
 • Ze beïnvloeden het slijm aan de ingang van de baarmoeder, waardoor zaadcellen worden tegengehouden.
 • Ze maken het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een embryo.

Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ‘stopweek’ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ‘gewone pil’, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de éénfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil [3].

 • Eénfasepil

Eénfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ’20®, Microgynon ’30®, Microgynon ’50®, Lovette® en Stediril ’30®) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon® en Neocon®).

 • Tweefasenpil

Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.

Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).

 • Driefasenpil

Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).

Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acné en vet haar [3].

3. Literatuur anticonceptiva

 1. Nederlands Huisartsen Genootschap (2003). NHG-standaard hormonale anticonceptie. (10Nov.2008). NHG-patiëntenbrief: anticonceptie. (10Nov.2008).
 2. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
 3. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (12Nov.2008).
ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin