Informatie over alcohol & drugs

Drugs en medicijnen

Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het wordt daarom ook afgeraden. Veel stoffen in medicijnen en drugs werken op een vergelijkbare manier: ze hebben een effect op je hersenen en worden afgebroken in je lever. Ze kunnen daarom elkaars werking beïnvloeden. De effecten die je kunt verwachten bij het combineren van drugs en medicatie verschillen in sterkte van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.

Hersenen
Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een medicijn of een drug. Stel, je gebruikt gelijktijdig een medicijn en een drug die beide de werking van je hersenen beïnvloeden; dan loop je het risico dat ze elkaars effect versterken of verzwakken. Als gevolg hiervan kan het geneesmiddel te sterk of te zwak werken, wat gevaarlijk is voor je gezondheid.

Lever
Je lever breekt de stoffen af die in medicijnen en drugs zitten. Ze verlaten je lichaam via urine en ontlasting. Omdat de lever maar een beperkte hoeveelheid tegelijk kan afbreken, bestaat er een risico dat de andere stof niet goed wordt afgebroken en dus te lang in je lichaam aanwezig blijft. Soms reageert de lever juist overactief op een stof, dan worden de stoffen veel te snel afgebroken met als risico dat het geneesmiddel veel te kort of niet meer goed werkt.

Medicatietrouw
Medicijnen slik je tegen een bepaalde aandoening. Het is niet wenselijk dat je je medicijngebruik stopt om een drug te gebruiken. Als je zomaar met het geneesmiddel stopt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Vraag daarom altijd voor de zekerheid aan je behandelend arts wat de risicoÔÇÖs zijn v├│├│rdat je drugs in combinatie met medicijnen gaat gebruiken.

Maak een keuze van een drugssoort en een medicijn voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
ADHD
Anti-epileptica
Antibiotica
Anticonceptiva
Antidepressiva
Antihypertensiva
Antipsychotica
Astma / COPD
Diabetes
Hoofdpijnmedicatie
Pijnmedicatie
Slaapmedicatie

 

Anticonceptiva & Slaap- en kalmeringsmiddelen

Interactie anticonceptiva
Algemeen anticonceptiva
Literatuur anticonceptiva

Interactie anticonceptiva

Algemeen

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Orale anticonceptiva hebben verschillende interacties met drugs. Stoffen die de werking van de lever versnellen kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen en tot ongewenste zwangerschappen leiden.

Drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

Interacties anticonceptiva

Er zijn momenteel geen ernstige interacties bekend. Alleen helemaal zeker weten we het niet, omdat er weinig onderzoek gedaan is naar deze combinatie. Check het bij twijfel altijd bij je huis- of voorschrijvend-arts of bij de apotheek.

Algemeen anticonceptiva

Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd [1].

Orale anticonceptiva

Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ÔÇśde pilÔÇÖ) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen [1].

Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap [1,2]:

Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ÔÇśstopweekÔÇÖ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ÔÇśgewone pilÔÇÖ, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de ├ę├ęnfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil [3].

E├ęnfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ÔÇÖ20┬«, Microgynon ÔÇÖ30┬«, Microgynon ÔÇÖ50┬«, Lovette┬« en Stediril ÔÇÖ30┬«) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon┬« en Neocon┬«).

Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.

Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).

Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).

Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acn├ę en vet haar [3].

Literatuur anticonceptiva

  1. Nederlands Huisartsen Genootschap (2003). NHG-standaard hormonale anticonceptie. (10Nov.2008). NHG-pati├źntenbrief: anticonceptie. (10Nov.2008).
  2. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
  3. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (12Nov.2008).

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat