Lees hier onder eerst de algemene tekst over combineren van drugs en medicatie. Klik vervolgens in het schema eronder op een combinatie van drug en medicatie voor meer informatie.
Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn en wordt daarom ook afgeraden. De gevolgen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.
Algemeen
Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Orale anticonceptiva hebben verschillende interacties met drugs. Stoffen die de werking van de lever versnellen kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen en tot ongewenste zwangerschappen leiden.
Drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.
Interacties anticonceptiva
Er zijn momenteel geen ernstige interacties bekend. Alleen helemaal zeker weten we het niet, omdat er weinig onderzoek gedaan is naar deze combinatie. Check het bij twijfel altijd bij je huis- of voorschrijvend-arts of bij de apotheek.
Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd [1].
Orale anticonceptiva
Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ‘de pil’) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen [1].
Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap [1,2]:
Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ‘stopweek’ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ‘gewone pil’, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de éénfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil [3].
Eénfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.
Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ’20®, Microgynon ’30®, Microgynon ’50®, Lovette® en Stediril ’30®) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon® en Neocon®).
Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.
Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).
Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.
Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).
Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acné en vet haar [3].