Drugs en medicijnen

Lees hier onder eerst de algemene tekst over combineren van drugs en medicatie. Klik vervolgens in het schema eronder op een combinatie van drug en medicatie voor meer informatie.

Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn en wordt daarom ook afgeraden. De gevolgen kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dat heeft te maken met je geslacht, je voeding, erfelijke factoren, je conditie, je lichaamsgewicht, etc.

 • Hersenen: Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een medicijn of een drug. Als je gelijktijdig een medicijn en een drug gebruikt dan kunnen deze elkaars effect versterken of verzwakken. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
 • Lever: De lever kan maar een beperkte hoeveelheid stoffen tegelijk afbreken. Hierdoor bestaat er een risico dat de andere stof niet goed wordt afgebroken en dus te lang in je lichaam aanwezig blijft. Soms reageert de lever juist overactief op een stof, dan worden de stoffen te snel afgebroken met als risico dat het geneesmiddel veel te kort of niet meer goed werkt.
 • Medicatietrouw: Het is niet wenselijk dat je je medicijngebruik stopt om een drug te gebruiken. Als je zomaar met het geneesmiddel stopt, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Vraag daarom altijd voor de zekerheid aan je behandelend arts wat de risico’s zijn vóórdat je drugs in combinatie met medicijnen gaat gebruiken.
Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
ADHD
Anti-epileptica
Antibiotica
Anticonceptiva
Antidepressiva
Antihypertensiva
Antipsychotica
Astma / COPD
Diabetes
Hoofdpijnmedicatie
Pijnmedicatie
Slaapmedicatie

 

Antibiotica & Alcohol

Interacties antibiotica & alcohol
Algemeen antibiotica
Literatuur antibiotica

Interacties antibiotica & alcohol

Wanneer je medicijnen gebruikt en daarbij alcohol drinkt, loop je kans dat alcohol en medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Ze kunnen elkaars werking versterken of juist verzwakken. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een gevaarlijk hoge medicijnspiegel in het bloed, of juist een te lage medicijnspiegel waardoor je medicijn niet meer werkt.

Door alcoholgebruik is het ook mogelijk dat je je medicijnen vergeet in te nemen, wat een negatief effect heeft op het herstel van je ziekte. Als het gebruik van alcohol samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben [5].

Het is sowieso niet verstandig om als je last hebt van een infectie alcohol of drugs te gebruiken. Je lichaam is dan namelijk niet in optimale conditie En je infectie kan langer blijven bestaan. Stop in geen geval met je kuur – ook niet één dag – want dat vermindert de werking!

Interacties Antibiotica en alcohol

De meeste antibiotica kunnen wel samen met een bescheiden glas alcohol. Te veel alcoholgebruik is altijd af te raden en al helemaal als je een infectie hebt. Alcohol is namelijk niet echt bevorderlijk voor je herstel.

Bij onderstaande antibiotica wordt de combinatie met alcohol afgeraden:

De werking van Doxycycline(3) wordt verminderd door alcohol. Door doxycycline met alcohol te combineren met alcohol loop je kans dat doxycycline niet werkt en je infectie blijft bestaan.

Het antibioticum Metronidazol (Flagyl®) brengt een extra risico met zich mee. Het wordt voorgeschreven bij vrouwen met vaginale infecties. Gelijktijdig gebruik met alcohol leidt tot hoofdpijn, zweten, en blozen. Ook zijn er personen beschreven die een psychose hebben ontwikkeld door deze combinatie (3) Als een bepaalde soort antibioticum niet samengaat met alcohol, staat dit in de bijsluiter of op het etiket vermeld.

Algemeen antibiotica

Als je weerstand verminderd is, kunnen onbekende bacteriën gemakkelijk je lichaam binnendringen. Ze kunnen daar een infectie veroorzaken [1]. Een infectieziekte is te herkennen aan algemene klachten zoals misselijkheid, een slap gevoel en koorts [2].

Infectieziekten zoals blaasontsteking, oorontsteking en luchtweginfecties komen in Nederland regelmatig voor. Vaak genezen ze spontaan [3]. Is dit niet het geval, dan kan de arts een medicijnkuur voorschrijven.

Antibiotica

Om bacteriële infecties te bestrijden worden antibiotica gebruikt. Voor een effectieve antibioticumkuur moet je bloedspiegel constant boven een bepaalde waarde zijn. Dit betekent dat de hoeveelheid antibioticum in het bloed steeds op hetzelfde niveau moet zijn.

Antibiotica en drugs worden beide omgezet in de lever in uitscheidingsproducten. Drugs kunnen de lever sneller of juist langzamer laten werken. Hierdoor kunnen enkele antibiotica langer in het bloed aanwezig zijn, dit kan bijwerkingen zoals misselijkheid en een gebrek aan energie veroorzaken. Ook kunnen enkele antibiotica juist sneller uit het bloed verdwijnen. In dat geval is de kuur vaak niet (voldoende) werkzaam.

Als de arts een antibioticakuur voorschrijft, adviseert hij deze in zijn geheel af te maken. Als je de kuur tijdelijk onderbreek of vroegtijdig staakt, is er namelijk kans dat de infectie nog aanwezig is, ook al voel je je weer helemaal gezond. Het is dan moeilijk om de bacterie met een volgende kuur alsnog te doden.

De volgende vijf antibiotica worden het meest voorgeschreven [4]:

 • Amoxicilline (Clamoxyl®)
 • Doxycycline (Doxy Disp® en Vibramycin®)
 • Amoxicilline met enzymremmer (Augmentin®)
 • Nitrofurantoïne (Furadantine® en Furabid®)
 • Claritromycine (Clarosip® en Klacid®)

Literatuur antibiotica

 1. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
 2. Nederlands Huisartsen Genootschap (2006). NHG-ziektebeschrijvingen: Infecties met bacteriën. (29 Sept.2008). https://www.nhg.org/
 3. Farmacotherapeutisch Kompas (2011). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (30 Sept.2008). http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/
 4. Stichting Farmaceutische Kengetallen (2006). Verschuivingen in antibioticagebruik. (02 Okt.2008).https://www.sfk.nl/
 5. PartyAndPlay (2006). Chems & meds, in combinatie met antibiotica. (02 Okt.2008).
 6. Lexi-Comp Online, Interaction Monograph, cocaine.
ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2023 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin