array ( )

Informatie over alcohol & drugs

XTC, seks en zwangerschap

Invloed van XTC op seks
XTC en bevruchting
XTC en zwangerschap
XTC en problemen tijdens de bevalling
XTC en borstvoeding
XTC en ontwikkeling van het kind
XTC en dan nog dit
Literatuur over XTC

Invloed van XTC op seks

Tijdens het gebruik heeft XTC invloed op je seksuele beleving. Je moet dan een onderscheid maken tussen een lage en een hoge dosis.

XTC seksBij een lage dosis neemt het verlangen naar de ander toe en heb je een sterke behoefte om te knuffelen. Je krijgt een erectie en deze kan ook langer aanhouden. Klaarkomen gaat echter moeilijker of lukt in het geheel niet. Ook bij vrouwen neemt het verlangen toe en wordt het orgasme vertraagd.

Bij een hoge dosis komt de erectie in veel gevallen niet en klaarkomen gaat ook niet. Wanneer je heel lang en veel gebruikt hebt, neemt zowel het verlangen als het vermogen om een erectie te krijgen af.

Het niet kunnen krijgen van een zaadlozing tijdens XTC-gebruik is dus normaal. Daar kun je natuurlijk van schrikken waardoor je de dagen erna onzeker bent. Die onzekerheid kan je ook lichtelijk impotent maken. Ook kun je van XTC een down of leeg gevoel krijgen. Ook dan heb je minder zin in seks. Maar ook dat lege gevoel gaat na verloop van tijd vanzelf voorbij.

Bij langdurig gebruik kan de impotentie langer aanhouden tot wel enkele weken.

XTC geen seks drug

Uit onderzoek blijkt dat XTC meer een ‘hug’ dan een ‘seks’ drug is. Gebruikers van XTC hebben meer behoefte aan sensueel contact zoals aanraken dan aan seksueel contact. XTC heeft ook invloed op de seks: onder invloed van XTC worden vaak meer risico’s genomen zoals het niet gebruiken van een condoom. Verder wordt het orgasme uitgesteld maar ook vaak intenser ervaren.

XTC en bevruchting

Voor zover bekend heeft XTC geen effect op de kwaliteit van de spermacellen en eicellen van mensen. XTC heeft voor zover bekend ook geen effect op het verloop van de bevruchting. Bij muizen is wel aangetoond dat XTC een negatief effect heeft op zowel de rijping als bevruchting van eicellen. Bij ratten nam de spermakwaliteit af onder invloed van XTC. Bij mensen zijn deze negatieve effecten (nog) niet aangetoond.

XTC en ‘de pil’

Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen XTC en hormonale anticonceptie, zoals ‘de pil’.

XTC en de genen

Voor zover bekend is er geen relatie tussen het gebruik van XTC en verandering van genen. XTC is voor zover bekend niet kankerverwekkend.

XTC en zwangerschap

XTC is een drug, die mensen actief maakt en slaap onderdrukt. Hierdoor is er geen normaal dag/nacht ritme en wordt er meer energie verbruikt. Een normaal ritme is belangrijk tijdens de zwangerschap. Voor een goede ontwikkeling van het kind is het nodig, dat de moeder genoeg energie heeft en dat er goed en op tijd wordt gegeten. Veel XTC gebruik kan leiden tot vermoeidheid en gewichtsverlies. Hierdoor wordt er niet alleen te weinig voedsel gegeten om normaal te functioneren, maar de baby kan zich door te weinig voedingsstoffen ook niet goed ontwikkelen.

Afwijkingen

Onderzoek heeft uitgewezen, dat het gebruik van XTC tijdens de zwangerschap de kans op aangeboren afwijkingen vijf keer groter is. Deze afwijkingen uiten zich voornamelijk in:

Het is opvallend, dat de ernstigste afwijkingen ontstaan door gebruik van XTC tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Er zijn nog geen gegevens bekend van afwijkingen in de hersenen. Wel is bij proefdieren aangetoond dat XTC een negatief effect had op de ontwikkeling van de hersenen.

Een ander probleem is dat in combinatie met XTC vaak ook andere drugs (speed, cannabis, cocaïne) wordt gebruikt, dit brengt extra risico’s met zich mee.

XTC en problemen tijdens de bevalling

XTC levert voor zover bekend geen problemen tijdens de bevalling. Dit betekent echter niet dat XTC geen risico’s voor de bevalling oplevert, het is alleen nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Er is wel aangetoond dat speed, wat in beperkte mate kan voorkomen in pillen, problemen op kan leveren.

XTC en borstvoeding

XTC is een amfetamine en komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Onderzoek heeft aangetoond dat bij moeders die XTC gebruiken en het kind borstvoeding geven er ook XTC in de urine van het kind zit.

Kwaliteit moedermelk

In de periode net na de zwangerschap is het lichaam van de baby nog volop in ontwikkeling; XTC is dan zeker niet gewenst. Het wordt afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding XTC te gebruiken. De moeder heeft gezonde voeding nodig om moedermelk aan te maken, XTC-gebruik heeft hier een negatieve invloed op. Daar komt nog bij dat in de pillen weleens andere stoffen kunnen zitten. Deze komen in de moedermelk terecht wat zeer schadelijk is voor de baby.

Mocht iemand XTC gebruiken tijdens de periode van borstvoeding is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk.

XTC en ontwikkeling van het kind

Weinig onderzoek

Over dit onderwerp is helaas nog weinig onderzoek gedaan en hier is dus nog weinig over bekend. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat er een verband bestaat tussen XTC gebruik tijdens de zwangerschap en leer/geheugen problemen van het kind.

Mentale retardatie

Ook is bij proefdieren aangetoond dat XTC tijdens de zwangerschap leidt tot mentale retardatie van de nakomelingen. De oorzaak hiervan is echter nog onduidelijk. Het is ook zo dat lang niet alle kinderen deze problemen vertonen. Desondanks wordt het afgeraden om XTC of een andere drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap. De kansen dat er iets misgaat met de baby worden er alleen maar mee vergroot.

XTC – en dan nog dit

Zoals eerder vermeld gaat het gebruik van XTC vaak samen met andere factoren die van invloed zijn op de seksualiteit, zwangerschap en de ontwikkeling van het kind. Een aantal voorbeelden van dit soort factoren zijn het roken van tabak, het drinken van alcohol en het gebruik van andere soorten drugs. Bekijk voor de invloed van de verschillende middelen op seksualiteit, zwangerschap en de ontwikkeling van het kind de desbetreffende informatiepagina.

In pillen kan soms ook speed voorkomen. Lees voor meer informatie hierover: Speed, seks en zwangerschap.

Literatuur over XTC

Hieronder staat een overzicht van de literatuur waarop de informatie op deze pagina is gebaseerd:

Alcohol, drugs and sexual function: a review – J Peugh, 2001

Geonotoxicity study of illegal drug MDMA and its nitroso derivative N-MDMA by micronucleus and chromosomal aberration tests using Chinese hamsger lung fibroblast cell line – H Yoshioka, 2008

Effect of MDMA (Ecstasy) on Oocyte Quality and Fertilization Rate in Mice – FH Maghsoudi, 2010

Drugs, genotmiddelen en seksualiteit – WL Gianotten, 2009

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur