Informatie over alcohol & drugs

XTC / MDMA en de wet

XTC wordt in de Opiumwet beschouwd als een harddrug. Dit wil zeggen dat bezit, productie en handel strafbaar zijn. De politie zal bij een hoeveelheid die bestemd is voor eigen gebruik in het algemeen niet optreden. Wel kan de politie de XTC in beslag nemen.

Het beleid is de laatste jaren strenger geworden. Er wordt strenger gecontroleerd en op veel plekken is er een zogenaamd ‘Zero Tolerance’ beleid. In de praktijk komt dat erop neer dat ook gebruikers gecontroleerd worden.

Testen van drugs

De overheid inventariseert en monitort welke stoffen erop de markt worden aangeboden. Dat doet zij door het mogelijk te maken dat gebruikers hun pillen kunnen laten testen. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de testservices in het land. Meestal zijn die ondergebracht bij verslavingszorg instellingen. Gebruikers kunnen daar hun pil of poeder laten testen. Bij het geven van de uitslag wordt ook informatie over XTC gegeven.

Afgeven vergunningen

De overheid heeft ook een rol bij het afgeven van vergunningen voor feesten en festivals. Ook daar probeert de overheid de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Een vergunning wordt alleen gegeven als er goede eerste hulp is en een goede klimaatbeheersing.

Versie: 7-7-2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat