Informatie over alcohol & drugs

XTC / MDMA en de wet

XTC wordt in de Opiumwet beschouwd als een harddrug. Dit wil zeggen dat bezit, productie en handel strafbaar zijn. De politie zal bij het aantreffen van een hoeveelheid die bestemd is voor eigen gebruik in het algemeen niet optreden. Wel kan de politie de XTC in beslag nemen.

Het beleid is de laatste jaren strenger geworden. Er wordt strenger gecontroleerd en op veel plekken is er een zogenaamd ‘Zero Tolerance’ beleid. Dat betekent dat iemand niets bij zich mag dragen, ook niet de hoeveelheid voor eigen gebruik die door de politie normaliter wel getolereerd wordt.

Testen van drugs

De overheid inventariseert en monitort welke stoffen en middelen er op de markt zijn. Dat doet zij door het mogelijk te maken dat gebruikers hun drugs kunnen laten testen. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem), onderdeel van het Trimbos Instituut, coördineert de testservices in het land. Meestal zijn die ondergebracht bij verslavingszorg instellingen. Gebruikers kunnen daar hun drugs laten testen. Bij het testen of het geven van de uitslag wordt ook informatie over het middel gegeven.

Afgeven vergunningen

De overheid heeft ook een rol bij het afgeven van vergunningen voor feesten en festivals. Ook daar probeert de overheid de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Een vergunning wordt alleen gegeven als er goede eerste hulp is en een goede klimaatbeheersing.

Versie: maart 2018

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat