Informatie over alcohol & drugs

Risico’s van XTC / MDMA verminderen

Veilig gebruik van XTC bestaat niet. Iemand die toch wil gebruiken, moet proberen dat op een zo veilig mogelijke manier te doen. Dat kan als een gebruiker:

 1. Alleen gebruikt als hij/zij zich geestelijk en lichamelijk goed voelt.
 2. Voor en na gebruik goed uitrust.
 3. Voor en na gebruik gezond eet. Vooral veel anti-oxidanten en vitamines.
 4. Zich bewust is van de risico’s van oververhitting. Dus genoeg drinkt (maximaal 1 glas water of fris per uur), af en toe rust en afkoeling zoekt en geen warme kleding en hoofddeksels draagt.
 5. Zich bewust is van de risico’s op hersenschade en goed op de dosering let. Hoe hoger de dosis en de lichaamstemperatuur hoe groter het risico op hersenschade.
 6. Niet te vaak gebruikt, alleen bij speciale gelegenheden. In ieder geval niet vaker dan eens in de 6 tot 8 weken. Voor volwassenen geldt dat de dosis niet hoger mag zijn dan 1 tot 1,5 mg per kg lichaamsgewicht.
 7. Weet dat bij herhaald gebruik het bewustzijnsveranderende effect niet meer optreedt (tolerantie). Als iemand meer gebruikt omdat hij/zij het effect niet meer voelt, is hij/zij aan XTC gewend geraakt en is de periode tussen het slikken tekort.
 8. Weet dat onder invloed van XTC safe seks er wel eens bij in kan schieten; safe seks beschermt tegen geslachtsziekten en AIDS.
 9. Zijn pillen laat testen. In Nederland bestaat de mogelijkheid pillen te laten testen.
 10. Niet in combinatie met andere middelen gebruikt.
  • XTC + antidepressiva laten de bloeddruk gevaarlijk stijgen en er is een verhoogd risico op het serotonine syndroom.
  • XTC + anti-allergische middelen (bv. tegen hooikoorts) kunnen een zeer hoge bloeddruk veroorzaken.
  • XTC + alcohol maakt overmoedig.
  • XTC + speed of coke verhogen de bloeddruk en hartslag. De kans op het serotonine syndroom en op een leeg en depressief gevoel wordt bij de combi XTC + speed en/of coke groter.
 11. Niet gebruikt bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 12. Niet deelneemt aan het verkeer

Versie juli 2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat