Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de risico’s van paddo’s of truffels?

Op korte termijn is het vervelendste gevolg dat als de trip verkeerd valt, je een uiterst nare ervaring krijgt. Je krijgt een bad trip, je wordt dan angstig en raakt in paniek. Wanneer je het contact met de realiteit verliest kan dat gevaarlijk zijn.

Die nare ervaring heeft vaak te maken met niet goed voorbereid zijn of vermoeid zijn. Iemand heeft dan niet de juiste set.

VERSLAVING

De kans op verslaving is gering. Wel is er sprake van een snelle gewenning. Als je te vaak na elkaar gebruikt treden de effecten niet meer op en moet je enige tijd stoppen om de effecten weer te voelen.

GEEN LICHAMELIJKE RISICO’S

De lichamelijke risico’s van psychedelische paddenstoelen zijn verwaarloosbaar. Blijvende orgaanschade is tot nu nergens gemeld. De giftigheid van psilocybine is zeer laag. Schattingen suggereren dat een dodelijke dosis psilocybine tenminste 1000 keer de werkzame dosis is, dat is een zeer brede veiligheidsmarge (1).

REM OP VEELVULDIG GEBRUIK

De eigenschappen van paddo’s zorgen ervoor dat de drug niet vraagt om herhaald gebruik. Dat komt door:

Mensen die labiel zijn of psychische problemen hebben, hebben een grotere kans om door gebruik van paddo’s in de problemen te komen. Voor kinderen zijn psilocybine-bevattende paddenstoelen giftig.

Paddenstoelen die tripeffecten geven, zijn soms moeilijk te onderscheiden van de giftige soorten. Zelf zoeken van paddenstoelen is dan ook ten zeerste af te raden.

Risico’s korte termijn

Risico’s op de korte termijn zijn:

Flippen of bad trip

Paddo’s kunnen soms verkeerd vallen. Als men angstig of gespannen is, kan de angst behoorlijk toenemen. Ook kan de paddo een gevoel of gedachte losmaken die angstig maakt.

Bij een gemiddelde trip blijft het mogelijk contact te houden met de werkelijkheid. Bij een te hoge dosis kunnen de tripeffecten echter zo sterk zijn, dat men het onderscheid tussen trippen en de werkelijkheid niet meer kan maken. Je krijgt een bad trip. Je wordt angstig en verward of achterdochtig en dreigt de controle over jezelf te verliezen.

Combinaties

Het combineren van paddo’s met alcohol, hasj of andere drugs kan onaangename, onverwachte effecten geven.

Risico’s lange termijn

Risico’s op de lange termijn zijn:

Flash-back

Gebruikers hebben soms last van flashbacks. Ze maken een gedeelte van de trip opnieuw mee. Vermoeidheid, het gebruik van cannabis of situaties die herinneren aan eerder paddenstoelgebruik kunnen dergelijke flashbacks veroorzaken.

Psychoses

Paddo’s kunnen bij personen die gevoelig zijn voor psychoses, een psychose oproepen. Ook kunnen mensen die psychotisch geweest zijn, na paddo gebruik, opnieuw terugvallen in hun psychose.

 

Bron: 1. Gable RS. Comparison of acute lethal toxicity of commonly abused psychoactive substances. Addiction 2004; 99(6)

 

Versie: juni 2019

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat