Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de effecten van truffels en paddo’s?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Effecten truffels en paddo’s

Paddo’s en sclerotia (truffels) bevatten psilocibine en psilocine.

Psilocibine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Psilocine zorgt ervoor dat in de hersenen zintuiglijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Ervaringen kunnen mooi zijn, maar ook angstig. Het is onvoorspelbaar wat er precies gaat gebeuren. Een trip kan alle kanten opgaan en de trip kan ook donkere kanten van jezelf naar boven brengen. De trip is milder dan bij LSD maar veel sterker dan bij hasj en wiet. De effecten die truffels en paddo’s hebben hangen af van het soort en de sterkte, maar ook van het lichaamsgewicht en de stemming van de gebruiker. Gebruik kan goed maar ook slecht uitpakken. Ongeveer 30 tot 60 minuten na de inname begint de werking en na 4 tot 6 uur zijn de paddenstoelen uitgewerkt. Een trip heeft een golfachtig karakter. De hevigste pieken zijn in de eerste twee uur.

Globaal kan men de effecten onderverdelen in vijf categorieën:

VERANDERING IN ZINTUIGLIJKE PERCEPTIE

Échte hallucinaties treden zelden op tijdens een trip. Er is eerder sprake van veranderingen of verstoringen van de perceptie van daadwerkelijk aanwezige objecten:

VERANDERING IN STEMMING

Paddo’s kunnen een sterk effect hebben op de stemming en dit kan verschillende richtingen op gaan. Euforie en extase worden regelmatig gemeld door gebruikers, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden. Het kan vooral zorgen voor een versterking van de stemming die je al hebt. Voel je je slecht, dan kun je angstig worden. Voel je je goed, dan krijg je een ontspannen vrolijk gevoel.

VERANDERING IN TIJDSPERCEPTIE

Meestal lijkt de tijd veel trager te lopen, seconden lijken minuten te duren, in extreme gevallen lijkt de tijd zelfs stil te staan. Hou hier rekening mee als je besluit truffels of paddo’s te proberen.

VERANDERINGEN IN MENTALE PROCESSEN

Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever, er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd, hetgeen kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden.

Het kan voorkomen dat sommige gedachten in lussen steeds terugkomen (rondjes draaien of in cirkels denken). Als dat onaangename gedachten zijn, kan een negatieve tripervaring het resultaat zijn (bad trip).

Bij hogere doseringen treden er regelmatig veranderingen in de ‘zelf’ perceptie op. De grenzen tussen de eigen persoon en de omgeving worden minder duidelijk of kunnen zelfs geheel wegvallen (ego verstoringen, ego dissolutie, depersonalisatie).

Iemand kan dan versmelten met andere personen, dieren of objecten. Resultaat hiervan is dat er een gevoel ontstaat van verbondenheid en eenheid (‘alles op de wereld is met elkaar verbonden’), soms op een spiritueel of religieus niveau.

Sommige gebruikers ervaren telepathische gebeurtenissen. Dergelijke gevoelens kunnen diepe indruk maken op gebruikers, maar ook angst genereren.

LICHAMELIJKE EFFECTEN

Verwijde pupillen (mydriasis) blijken algemeen voor te komen. Milde stijgingen in hartslag en bloeddruk kunnen optreden. Verder kan je problemen krijgen met je evenwicht. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen bij het eten van paddo’s net als een droge mond.

WAT GEBRUIKERS MOETEN WETEN

Een leuk boekje over paddo’s is: Alles over paddo’s, door Arno Adelaars, ISBN: 90 5333 586 2.

DUUR

De gemiddelde trip duurt 4 tot 6 uur.

 

Versie: november 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat