Informatie over alcohol & drugs

Wat is het effect van tabak?

Tabak wordt meestal gerookt. Tabaksrook bevat minstens 40 stoffen die kankerverwekkend zijn. De bekendste stoffen in tabaksrook zijn:

Nicotine

Nicotine is de verslavende stof in tabak. De in de rook opgeloste nicotine gaat via de mond en de luchtpijp naar de longen. Via de longen komt het in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met de nicotine naar alle organen. 7 seconden na het inhaleren bereikt nicotine de hersenen en voel je de effecten. Na 8 uur is de helft van de nicotine weer uit het lichaam. Er zijn psychische en lichamelijke effecten:

Psychische effecten

Lichamelijke effecten

Behalve verslaving zorgt nicotine dus ook voor een verhoogde bloeddruk en voor een beschadiging van de bloedvaten. Hierdoor ontstaan tal van hartziekten. Zie bij risico’s.

Teer

Teer is een zwarte kleverige stof. Het zet zich vast op de trilharen van het slijmvlies en dringt diep in de longen door. Het moet worden opgehoest (het rokershoestje). Teer beschadigt de ademhalingsorganen en veroorzaakt tal van longziekten. Zie bij risico’s.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas. Het hecht zich 200 keer sneller aan rode bloedlichaampjes dan zuurstof. Een groot deel van de rode bloedlichaampjes kan geen zuurstof meer vervoeren waardoor lichaamsdelen een tekort aan zuurstof krijgen. Dat voel je aan je conditie. Koolmonoxide zorgt samen met nicotine voor tal van hartziekten. Zie bij risico’s.

 

Versie: 29-06-2016

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat