array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Anticonceptiva & speed

Voorlichting over orale anticonceptiva (de pil)

Eisprong en bevruchting

Orale anticonceptiva

Interacties speed en orale anticonceptiva

Literatuur speed en orale anticonceptiva

Eisprong en bevruchting

Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd [1].

Orale anticonceptiva

Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ‘de pil’) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen [1].

Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap [1,2]:

Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ‘stopweek’ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ‘gewone pil’, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de éénfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil [3].

• Eénfasepil

Eénfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ’20®, Microgynon ’30®, Microgynon ’50®, Lovette® en Stediril ’30®) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon® en Neocon®).

• Tweefasenpil

Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.

Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).

• Driefasenpil

Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).

Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acné en vet haar [3].

Interacties speed en orale anticonceptiva

• Algemeen

Drugs kunnen ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

• Interacties

Speed heeft een opwekkend effect op het centrale zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat, je pupillen groter worden en je hart sneller gaat kloppen.

Er zijn op dit moment geen interacties bekend tussen speed en orale anticonceptiva. (4)

Ze kunnen in principe gecombineerd worden, alleen helemaal zeker weten we het niet, omdat er weinig onderzoek gedaan is naar deze combinatie.

Literatuur speed en orale anticonceptiva

1 Nederlands Huisartsen Genootschap (2003). NHG-standaard hormonale anticonceptie. (10 Nov 2008). http://nhg.artsennet.nl/upload/104/standaarden/M02/std.htm#16

Nederlands Huisartsen Genootschap (2008). NHG-patiëntenbrief: anticonceptie. (10Nov.2008).

http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R1877871091821570

2 Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.

3 Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (12 Nov 2008). www.fk.cvz.nl

4 Lexi-Comp Online, Interaction Monograph

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur