Informatie over alcohol & drugs

Soorten en prijzen speed

Soorten Amfetaminen

Er zijn verschillende soorten speed of amfetaminen. De natuurlijke vorm is de stof efedrine die in de Ephedraplant zit. Deze plant bevat ongeveer 1% efedrine. De plant groeit in de woestijn in China en Zuidwest Amerika. De Chinezen noemen ephedra: Ma Huang. Stoffen met hetzelfde effect (cathinone en cathine) komen voor in de Khatplant. In het lichaam wordt cathinone omgezet tot efedrine (2).

Amfetamine is een in het laboratorium nagemaakte efedrine. Amfetamine komt in Nederland het meest voor. Amfetamine kan geslikt of gesnoven worden. Het kan ook opgelost worden in water. Amfetamine kan niet gerookt worden. Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren van de hersenen dan linksdraaiende. Het is daardoor sterker. De amfetamine die in Nederland aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine, ofwel racemisch.

L-amfetamine is linksdraaiende amfetamine.

Dextro-amfetamine is rechtsdraaiende amfetamine.

Methamfetamine is een vorm van amfetamine, de effecten lijken hier dan ook sterk op. Er zijn echter een aantal grote verschillende ten opzichte van ‘normale’ amfetamine of speed. Methamfetamine is namelijk een stuk krachtiger. De belangrijkste verschillen tussen methamfetamine en amfetamine ontstaan doordat methamfetamine beter in vet oplost dan amfetamine. Het passeert de bloed-hersenbarrière makkelijker dan amfetamine. Hierdoor is methamfetamine 1,5 tot 2 keer zo sterk als amfetamine. Vervolgens komt het in vet opgeloste methamfetamine, weer langzaam vrij waardoor het langer doorwerkt. Normale amfetamine werkt 5 tot 8 uur. Methamfetamine bij slikken 6 tot 12 uur, bij roken tot zelfs 24 uur. Methamfetamine kan geslikt, gesnoven, gerookt en gespoten worden. Methamfetamine kan ook links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links en rechtsdraaiende methamfetamine.

Methamfetamine komt op de Nederlandse drugsmarkt minder voor dan in sommige andere landen, de VS bijvoorbeeld. In sommige scenes in Nederland wordt het wel veel gebruikt, bijvoorbeeld in de gay-scene. Hier wordt het soms gebruikt op langer door te kunnen gaan op seksfeestjes. In de gay-scene worden vaker grenzen verlegd als het om drugsgebruik gaat, er zijn nog geen tekenen dat methamfetamine voet aan de grond krijgt in de rest van Nederland.

Voor meer informatie zie de pagina: Wat is methamfetamine, tina, crystal meth of ice?

Zie voor meer informatie over MDMA de pagina XTC / MDMA.

Zie voor meer informatie over 4-fluoramfetamine de pagina Wat is 4-FA / 4-FMP?

Yaba komt in Thailand voor. Het is rechts- en linksdraaiende methamfetamine in de vorm van een pil.

Crystal is methamfetamine in kristalvorm. In kristalvorm is methamfetamine nog makkelijker te roken dan de methamfetaine in zoutvorm.

Ice is rechtsdraaiende methamfetamine in kristalvorm.

Voor het maken van (meth) amfetamine heb je een laboratorium nodig. De belangrijkste grondstof efedrine (of soortgelijke stoffen) wordt in Nederland niet verkocht en zeker niet (meer) in de supermarkt of bij de drogist. In Nederland is het dus niet eenvoudig te maken.

Wat betreft chemische structuur lijkt amfetamine ook sterk op het menselijke hormoon adrenaline en een stofje in de hersenen noradrenaline.

4-methylamfetamine (4-MA) is een vervuiling van amfetamine (speed) die kan ontstaan bij het produceren van speed. De stof lijkt op amfetamine (speed) maar is gevaarlijker. Vergeleken met amfetamine komt er bij het gebruik van 4-MA aanzienlijk meer serotonine vrij, wat kan leiden tot oververhitting. Het effect van speed met 4-MA is minder dan ‘zuivere’ speed waardoor de gebruiker geneigd is meer te slikken. De gevoeligheid voor 4-MA kan per persoon sterk verschillen.

In 2009 verscheen 4-methylamfetamine (4-MA) op de Nederlandse drugsmarkt. In Europa werd in het afgelopen jaar de aanwezigheid van 4-MA al door 12 landen gemeld. In 2011 zijn in Nederland vier en in 2012 is één persoon overleden met 4-MA in het bloed. Het ging om drie mannen en twee vrouwen. Hoewel het niet officieel is bevestigd lijkt alles erop te wijzen dat de slachtoffers gewone recreatieve gebruikers zijn die speed wilden gebruiken. In België zijn 5 mensen en in het Verenigd Koninkrijk zijn 3 mensen overleden.

Zout-, base- en kristalvorm

Amfetamine pil speed handBij amfetamine of methamfetamine gaat het vrijwel altijd om amfetamine in zoutvorm. Preciezer is het daarom om te spreken van amfetaminesulfaat. In zoutvorm verschijnt amfetamine als pillen of poeders op de markt. Amfetamine in zoutvorm is niet rookbaar, methamfetamine in zoutvorm wel.

Methamfetamine kan ook in kristalvorm op de markt komen. Methamfetamine in kristalvorm heet ”Crystal Meth” en is nog beter rookbaar dan de methamfetamine in zoutvorm.

Zonder zout is amfetamine geen poeder maar een olie-achtige stof of vloeistof. Je spreekt dan van een amfetamine base. Amfetamine- base komt op de Nederlandse drugsmarkt niet voor. Omdat het olieachtig is kan het niet gesnoven worden. Ook kan het als base niet als pil op de markt gebracht worden.

Links- en rechtsdraaiend

Amfetamine kan ook nog rechts- en linksdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetaminen werken veel krachtiger op de hersenen dan linksdraaiende amfetamine. De amfetamine die in Nederland aangeboden wordt, is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine.

Zuiverheid

In Nederland kun je speed laten testen bij verschillende testservices. In 2017 werden 980 als speed verkochte poeders ingeleverd bij de testservice. In 2017 bevatte 95% van de monsters daadwerkelijk amfetamine. Gemiddeld bevatte een speed poeder 42% amfetamine in 2017, dit komt overeen met 44% in 2016 en 46% in 2015. De jaren daarvoor lag het gemiddelde lager. Speed wordt veel versneden met cafeïne. In 2017 bevatte 45% (77% in 2012) van de poeders ook cafeïne. Andere amfetaminen werden zelden aangetroffen (1).

Prijzen

Prijzen lopen uiteen van € 1 tot € 50 per gram. Gemiddeld wordt zo’n €7,40 betaald (1). Hierbij hebben we het over de straatprijzen voor een gram ‘gewone’ speed (amfetamine), dit is vaak racemisch.

Bron

  1. NDM 2018, Trimbos-instituut
  2. Van Wilgenburg, H. Stimulerende middellen: amfetamine. In: drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en Veslaving, Houten, 2008

 

 

Versie: maart 2019

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat