Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de effecten van speed?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Lichamelijke en geestelijke effecten

Speed geeft energie en gaat vermoeidheid tegen, het behoort tot de psychostimulantia. De effecten van speed en amfetamine zijn verklaarbaar door de stimulerende werking van amfetamine op het beloningscentrum in de hersenen en op het sympathische zenuwstelsel.

Het is van invloed op de neurotransmitters adrenaline (in meerdere mate) en dopamine (in mindere mate). Het heeft lichamelijke en geestelijke effecten.

De adrenaline zorgt ervoor dat iemand zich energiek voelt en meer uithoudingsvermogen heeft. Het maakt het lichaam klaar voor een ‘fight or flight’ reactie. De bronchiën verwijden, de bloedstroom naar de spieren en hartslag neemt toe, de pupillen verwijden en het glucose gehalte in het bloed stijgt. Je voelt je alert en opgewekt.

De dopamine zorgt ervoor dat gebruikers actief, vrolijk en zelfverzekerd worden. Ze praten makkelijker en vlotter. Amfetamine werkt dus ook geestelijk.

Ephedra – de natuurlijke variant van amfetamine – werkt alleen op de adrenaline. De effecten van ephedra zijn vooral lichamelijk en niet geestelijk.

Cocaïne werkt vooral op dopamine en in mindere mate op adrenaline. Vandaar dat de geestelijke effecten van cocaïne groter zijn dan bij amfetamine.

Bij snuiven werkt het na enkele minuten. Bij spuiten na 5 tot 10 minuten. Bij slikken duurt het zo’n 20 à 30 minuten voordat het begint te werken. Na zo’n 4 tot 8 uur is de speed uitgewerkt. De bijwerkingen (zoals niet kunnen slapen) kunnen in enkele gevallen wel tot 10/12 uur aanhouden. Methamfetamine kan wel tot 12 uur doorwerken. Bij roken van methamfetamine zelfs tot 24 uur.

Psychisch

Lichamelijk

 

Versie: november 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat