Informatie over alcohol & drugs

Wat voelt men?

Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een dempende ofwel verdovende werking op de hersenactiviteit en het centrale zenuwstelsel. Slaapmiddelen zorgen ervoor dat u beter inslaapt of doorslaapt. Kalmeringsmiddelen werken ontspannend. Na inname wordt je rustig, kalm, ontspannen en slaperig. Gevoelens van angst en stress verminderen. Deze effecten treden vooral in het begin op.

De verschillende soorten slaap- en kalmeringsmiddelen verschillen:

 

Hoelang helpen slaap- en kalmeringsmiddelen?

 Het lichaam went aan slaap- en kalmeringsmiddelen. Op een gegeven moment voelt u de effecten niet meer. De slaap en spanningsproblemen kunnen dan weer terugkomen.

Slaapmiddelen werken ongeveer 2 weken. Daarna nemen de effecten al af en moet u al een hogere dosis nemen. Bij kalmeringsmiddelen nemen de effecten na 8 weken af.

 

Bijwerkingen

Bij dagelijks gebruik van kalmeringsmiddelen krijg je last van vervelende bijverschijnselen als: slaperigheid overdag, sufheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, slappe spieren, geen zin meer in seks, gewichtstoename, dubbel zien en een katerig gevoel bij het wakker worden. Ook zeggen mensen bij stoppen dat de waarneming weer helder wordt en muziek weer mooier klinkt. Blijkbaar legt gebruik een grauwsluier op de waarneming.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat