array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Ketamine, seks en zwangerschap

Ketamine en seks

Ketamine is een dissociatief middel, wanneer je het gebruikt verminderen je coördinatie en je motoriek. Dit betekent dat mensen hun bewegingen als houterig en robotachtig ervaren, en kunnen zich hierdoor moeilijker bewegen.

Seks tijdens ketamine-gebruik wordt verschillend ervaren. Sommige mensen hebben moeite met het komen tot een seksuele daad (vanwege verlies motoriek en coördinatie). Seks kan hierdoor als ingewikkeld of afstandelijk worden ervaren.

Anderen hebben juist een voorkeur, om op een lage dosering ketamine seks te hebben.
Ketamine is een verdovend middel, waardoor het gevoel tijdens seks kan verminderen, daarnaast hebben mannen (bij hogere doseringen) moeite om een erectie te krijgen (bron 2).

Ketamine heeft een verdovend effect, hierdoor voel je minder pijn. Omdat je gevoel verminderd is, bestaat het risico dat je beschadigingen oploopt aan je geslachtsorgaan. Pas dus op bij ruwe handelingen.

Daarnaast zorgt ketamine voor desinteresse, of vervlakking van emoties. Het interesseert je misschien niet meer zo, of de seks veilig is. Let er dus bewust op, dat je veilig vrijt, en gebruik een condoom om je te beschermen teven Soa’s.

Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen een lage en een hoge dosis. Bij een lage dosis ketamine komen mensen in een dromerige, zweverige toestand terecht. Bij een hoge dosis treden dissociatieve effecten op zoals:

Wanneer je wilt experimenteren met seks en ketamine neem dan een lage dosering en doe het met een partner waar mee je je vertrouwd voelt.

Ketamine en bevruchting

Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van ketamine op de vruchtbaarheid; het ongeboren kind en baby’s. De tekst hieronder is gebaseerd op basis van ervaring en dierproeven, let op: omdat er zo weinig over bekend is, adviseren we om extra voorzichtig te zijn tijdens de bevruchting en zwangerschap.

Ketamine en ‘de pil’

Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen ketamine en hormonale anticonceptie, zoals ‘de pil’. Je pil werkt dus naar behoren. Het is wel belangrijk om de pil op tijd in te nemen, dus op hetzelfde tijdstip waar je de pil normaal inneemt. Het komt vaker voor dat mensen door de verwarrende of bijzondere ervaring van ketamine hun pil vergeten in te nemen.

Ketamine en zwangerschap

Er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van ketamine op de vruchtbaarheid; het ongeboren kind en baby’s. De tekst hieronder is gebaseerd op basis van ervaring en dierproeven, let op: omdat er zo weinig over bekend is, adviseren we om extra voorzichtig te zijn tijdens de bevruchting en zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap, wordt een placenta (moederkoek) aangemaakt. Deze placenta werkt als een filter, en zorgt er voor dat er zo min mogelijk afvalstoffen bij het ongeboren kind terechtkomen. Een aantal stoffen, zoals alcohol, nicotine en andere drugs, passeren de placenta, en komen dus direct bij het ongeboren kind terecht. Het is daarom schadelijk voor je kind om deze stoffen tijdens je zwangerschap te gebruiken. Ketamine is ook zo’n stof, het passeert de placenta gemakkelijk, en komt direct bij het ongeboren kind terecht.

De schadelijkheid van ketamine op het ongeboren kind is nooit onderzocht. Er zijn wel enkele dierproeven gedaan, met kleine studie-aantallen. Hierbij werden geen extra geboortedefecten gevonden. Omdat het effect van ketamine bij de zwangere vrouw nooit is onderzocht, raden we af om ketamine tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Ongelukken

Er moet wel rekening worden gehouden met het feit, dat als een zwangere vrouw ketamine gebruikt, ze geestelijk in een andere toestand verkeerd. Hierdoor kunnen er gemakkelijk ongelukken gebeuren, die schadelijk voor het kind kunnen zijn. Dit is helemaal het geval wanneer de moeder ketamine gebruikt en een ‘bad trip’ krijgt.

Ketamine en problemen tijdens de bevalling

In sommige ziekenhuizen wordt ketamine tijdens de bevalling gebruikt als pijnstilling. (bron 3) Vrouwen hebben hierdoor minder pijn tijdens de bevalling, terwijl de hartslag en bloeddruk van het kind goed blijven. Probeer ketamine nooit zelf tijdens de bevalling. Het ziekenhuis is een gecontroleerde setting, waarbij kan worden ingegrepen als het mis gaat.

Ketamine en borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, gebruik dan geen ketamine. Ketamine komt namelijk via de moedermelk, bij de baby terecht. Door een tekort aan onderzoek is het onbekend wat ketamine bij je baby kan aanrichten. Baby’s zijn geestelijk en lichamelijk volop in ontwikkeling, het is daarom belangrijk dat ze geen schade oplopen, door stoffen binnen te krijgen, zoals ketamine.

Wanneer je toch besluit om ketamine te gebruiken, wacht dan 2-3 dagen totdat de ketamine weer uit je lichaam is, voordat je weer borstvoeding geeft. Zo beperk je het risico dat ketamine wordt overgedragen aan je kind. Let op, als je geen risico wilt lopen, gebruik dan helemaal geen ketamine tijdens de borstvoeding.

Gebruik ook geen ketamine waar je baby of kind bij is. Door het bewustzijnsveranderende effect van ketamine, is het moeilijk om je kind in de gaten te houden, hierdoor kun je eventueel gevaar niet goed meer inschatten.

Literatuur over ketamine

Hieronder staat een overzicht van de literatuur waarop de informatie op deze pagina is gebaseerd:

  1. Product Information. Ketalar (ketamine).” JHP Pharmaceuticals, Saddle River, NJ.
  2. mantotman.nl
  3. Low Dose Ketamine infusion for labour anelgesia, a double blind, placebo controlled clinical trial, Saudi J Anelgesia, 2014, S.Joel et al.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur