array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Heroïne, seks en zwangerschap

Heroïne en seks

Heroïne en bevruchting

Heroïne en zwangerschap

Heroïne en problemen tijdens de bevalling

Heroïne en borstvoeding

Heroïne en ontwikkeling van het kind

Heroïne en dan nog dit

Heroïne en literatuur

Heroïne en seks

Heroïne veroorzaakt impotentie, verlaagt de seksuele prestaties en zorgt voor een afnemende belangstelling voor seks. Dit laatste wordt veroorzaakt, doordat heroïne de afgifte van adrenaline in het lichaam blokkeert en bloedvaten verwijdt. Hierdoor is er minder energie en minder bloed in penis en clitoris. Ook wordt er minder van het geslachtshormoon testosteron aangemaakt. Dit hormoon vergroot o.a. de zin in seks.

Minder zin in seks

Doordat heroïne ook een pijnstiller is, neemt ook de gevoeligheid af. Uit een studie blijkt dat 60% tot 70% van de heroïneverslaafden zeggen minder zin in seks te hebben. Dit percentage stijgt zelfs naar 90% wanneer ze high zijn van de heroïne. 70% van de gebruikers komt later klaar, wanneer ze vlak voor de seks heroïne gebruiken. Heroïne kan ook leiden tot impotentie.

Impotentie

Het gemiddeld percentage heroïneverslaafde mannen dat impotent is bedraagt 39% en stijgt naar 53% wanneer ze high zijn van de heroïne. Bij ontgiften neemt het verlangen naar seks sterk toe. Na het ontgiften blijven veel gebruikers last houden van impotentie en lagere seksuele prestatie.

Heroïne en bevruchting

Spermacellen

Heroïne gebruik heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de spermacellen. Heroïne leidt tot een afname van geslachtshormonen in het bloed. De geslachtshormonen zorgen er o.a. voor dat spermacellen worden gemaakt. Door gebruik van heroïne is het sperma minder beweeglijk, dit verlaagt de kans dat het sperma de eicel van de vrouw bevrucht. Wanneer wordt gestopt met heroïne (of naltrexon wordt gebruikt) komt de afgifte van de geslachtshormonen weer op gang. Ook is er weer productie van spermacellen en wordt de zin in seks weer groter.

Eicellen

Heroïnegebruik heeft ook bij vrouwen nadelige gevolgen op de kwaliteit van de eicellen, doordat de menstruatiecyclus wordt verstoord. Net als bij mannen leidt heroïne tot een verlaging van de afgifte van geslachtshormonen. Dit heeft twee belangrijke gevolgen:

De eisprong vindt niet plaats

Geslachtshormonen zijn onmisbaar bij de menstruatie cyclus. Ze zijn verantwoordelijk voor het ‘rijpen’ van de eicel, waardoor deze uiteindelijk loskomt van de eierstok (eisprong) en aan zijn reis kan beginnen naar de baarmoeder. Hier nestelt de eicel zich dan uiteindelijk als er onderweg een bevruchting plaats vindt.

De baarmoederwand komt niet in optimale conditie

De geslachtshormonen zorgen ervoor dat de baarmoederwand in stand blijft en de eicel zich hier eventueel kan innestelen. Zo gauw de afgifte van de geslachtshormonen minder wordt, laat een deel van de baarmoederwand los en ontstaat er een menstruatie. Hierbij verlaat ook de bevruchte eicel het lichaam.

Heroïne en ‘de pil’

Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen heroïne/methadon en hormonale anticonceptie, zoals ‘de pil’.

Heroïne en de genen

Voor zover bekend is er geen relatie tussen het gebruik van heroïne/methadon en verandering van genen. Heroïne/methadon is voor zover bekend niet kankerverwekkend.

Heroïne en zwangerschap

Opiaten als heroïne, morfine, codeïne, methadon etc., hebben een negatief effect op de moeder en het kind. Zwangere heroïne gebruikers hebben een grotere kans op miskramen, solutio placenta (het loslaten van de placenta voor de bevalling), het overlijden van het kind voor de bevalling en ernstige infecties en ziektes door het spuiten van de drug.

Hieronder staan enkele gevolgen van het gebruik van heroïne (en/of methadon) tijdens de zwangerschap:

Zwangere vrouwen, die verslaafd zijn aan heroïne gaan elke dag door periodes van ontwenning totdat ze hun volgende shot krijgen. Deze veranderingen, tussen de dagelijkse ontwenningsverschijnselen en het moment na de shot, kunnen gevaarlijk zijn voor de foetus en dragen bij aan een variatie van complicaties. Tijdens ontwenning neemt de doorbloeding van de baarmoeder en placenta af, waardoor het kind in gevaar kan komen.

Stoppen met heroïne

Bij de zwangerschap is ineens stoppen met heroïne gevaarlijk. Vooral in de eerste en laatste drie maanden van de zwangerschap. Er kan dan een miskraam of vroeggeboorte plaatsvinden. Gebruikers kunnen bij zwangerschap beter overstappen op methadon (onder medische begeleiding). Methadon kan op recept verkregen worden. Hierdoor is een geregeld aanbod verzekerd, zodat er geen (voor het kind) gevaarlijke periodes van ontwenning zijn.

Heroïne en problemen tijdens de bevalling

Als er vlak voor de bevalling nog een dosis wordt gebruikt, kan dit leiden tot een zuurstoftekort bij het ongeboren kind. De bevalling is ook voor het kind een hele inspanning. Het kind heeft hier alle energie en zuurstof hard nodig. Een zuurstoftekort op dit moment kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Verslaafde baby

Ook de foetus kan verslaafd raken een heroïne. Na de geboorte, afhankelijk van verschillende factoren zoals de dagelijkse dosis van de moeder en het gebruik van andere drugs, zal het kind ontwenningsverschijnselen vertonen. Dit wordt ook wel het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS) genoemd. De ontwenningsverschijnselen van een pasgeborene kunnen kort na de geboorte ontstaan. Het kan enkele dagen duren voordat de ontwenning verschijnselen in het kind tot stand komen.

Ontwenning baby

De ontwenningsverschijnselen zijn o.a. hyperactief, opvliegerig, onophoudelijk schel gehuil, verhoogde spierspanning, hyperactieve reflexen, zweten, trillingen, onregelmatige slaappatronen, toenemende ademhaling, ongecontroleerd en ineffectief zuigen en slikken, niezen, braken, diarree. In de ergste gevallen vindt er slechte ontwikkeling plaats. Ook kan de baby convulsies (“trekkingen”) krijgen. De ontwenningsverschijnselen kunnen mild of ernstig zijn en kunnen van enkele dagen tot, de ergste gevallen, enkele maanden duren. Om het afkicken voor het kind draaglijk te maken wordt soms medicatie gegeven.

Heroïne en borstvoeding

Heroïne/methadon komt via de moedermelk in het kind terecht. De concentratie heroïne in moedermelk kan hoog genoeg zijn om het kind te beïnvloeden. Welk effecten dit precies heeft op de ontwikkeling van het kind is nog niet duidelijk. Het wordt in ieder geval afgeraden borstvoeding te geven als er heroïne of methadon wordt gebruikt. Ook wordt er door een moeder die heroïne gebruikt minder borstvoeding aangemaakt waardoor het kind minder kan drinken. Verder kan het kind verslaafd raken door het drinken van moedermelk waar heroïne in zit.

Heroïne en ontwikkeling van het kind

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap heroïne hebben gebruikt, hebben een grotere kans om op school iets achter te lopen. Ook kunnen de kinderen vaker teruggetrokken of juist agressief zijn.

Heroïne – en dan nog dit

Heroïne is een drug die maar zelden op een recreatieve manier wordt gebruikt. Veruit de meeste mensen die heroïne gebruiken zijn ervan afhankelijk en langdurig verslaafd. De informatie over heroïne in deze matrix is dan ook gebaseerd op onderzoek dat is gedaan op kinderen van verslaafde moeders. Ook gaat heroïneverslaving vaak gepaard met een erg ongezonde leefstijl en gebruik van alcohol en andere drugs. Dit maakt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en bij de ontwikkeling van het kind alleen maar groter.

Literatuur over heroïne

Hieronder staat een overzicht van de literatuur waarop de informatie op deze pagina is gebaseerd:

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur