array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Anticonceptiva & heroïne

Voorlichting over orale anticonceptiva (de pil)

Eisprong en bevruchting

Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd [1].

Orale anticonceptiva

Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ‘de pil’) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen [1].

Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap [1,2]:

• Ze onderdrukken de hormonen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor rijping en eisprong. Hierdoor komt er geen eicel vrij.
• Ze beïnvloeden het slijm aan de ingang van de baarmoeder, waardoor zaadcellen worden tegengehouden.
• Ze maken het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een embryo.

Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ‘stopweek’ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ‘gewone pil’, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de éénfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil [3].

• Eénfasepil

Eénfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ’20®, Microgynon ’30®, Microgynon ’50®, Lovette® en Stediril ’30®) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon® en Neocon®).

• Tweefasenpil

Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.

Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).

• Driefasenpil

Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.

Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).

Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acné en vet haar [3].

Interacties

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Orale anticonceptiva hebben verschillende interacties met drugs. Stoffen die de werking van de lever versnellen kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen en tot ongewenste zwangerschappen leiden.

Soms zijn drugs niet helemaal puur, maar versneden met andere stoffen. Vaak weet je niet met welke stoffen de drugs zijn versneden, dus dit kan gevaarlijk zijn.

Ook op een indirecte manier kunnen drugs gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben.

Literatuur orale anticonceptiva

  1. Nederlands Huisartsen Genootschap (2003). NHG-standaard hormonale anticonceptie. (10 Nov.2008).
  2. Nederlands Huisartsen Genootschap (2008). NHG-patiëntenbrief: anticonceptie. (10 Nov.2008).
  3. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
  4. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (12 Nov.2008).
  5. Alcoholinfo.nl (2004). Seks: heeft alcoholgebruik invloed op anticonceptiemiddelen? (12 Nov.2008).
  6. De Wit, R. & Sijes, M. (z.d.). Alle vragen en antwoorden. (13 Nov.2008). Drugsinfoteam.

 

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur