Informatie over alcohol & drugs

Verslavingskans van heroïne

Heroïne is een van de meest verslavend stoffen die er zijn. Na 3 weken gebruik kunnen bij stoppen al onthoudingsverschijnselen optreden. Een commissie van experts beoordeelde heroïne als de meest verslavende drug, voor crack en tabak.

Geestelijke afhankelijkheid: ja.

Gebruikers kunnen zeer sterk naar het middel verlangen. Ze zetten er alles voor opzij. Dit komt door het verlangen naar het gelukzalige en pijnstillende gevoel maar ook doordat ernstige onthoudingsverschijnselen optreden als je niet gebruikt.

Tolerantieontwikkeling: ja

Het lichaam went zeer snel aan heroïne. Een gebruiker heeft al heel gauw meer nodig om het zelfde effect te voelen.

Lichamelijke afhankelijkheid / ontwenningsverschijnselen: Ja

De ontwenningsverschijnselen van heroïne treden al snel op. De eerste symptomen binnen een aantal uur na de laatste toediening, de 2e en 3e dag zijn ze op zijn hevigst. Na 4 tot 6 dagen nemen ze langzaam in hevigheid af:

De symptomen zijn:

De hevigheid van de ontwenningsverschijnselen heeft te maken met de duur van de verslaving. Bij mensen die kort gebruiken zijn de ontwenningsverschijnselen mild. Bij zwangere vrouwen kunnen ontwenningsverschijnselen tot de dood van de baby leiden

De kans op verslaving is dus zeer groot. Weinigen weten het gebruik in de hand te houden. Dat komt zoals hierboven al beschreven, onder andere doordat je zo snel last krijgt van ontwenningsverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen methadon

Ook bij methadon krijgen gebruikers ontwenningsverschijnselen. Methadon heeft een lange halveringstijd. Halveringstijd is de tijd waarbinnen de helft van de stof uit het bloed verdwenen is.

Bij opiaten met een lange halveringstijd treden de ontwenningsverschijnselen later op maar houden ook langer aan. Bij methadon treden de verschijnselen niet na een aantal uur maar na een dag op. Na 5 tot 7 dagen zijn ze op zijn hevigst. In een periode van 1 tot 3 weken nemen nemen de verschijnselen geleidelijk aan af (1).

In de op ontwenning gerichte hulpverlening worden de ontwenningsverschijnselen opgevangen met methadon. De methadon wordt dan in de loop van behandeling afgebouwd.

Verhogen van de methadondosis

Verhogen van de methadondosis kan helpen om de trek verminderen. Hiervoor wordt vaak gekozen als aannemelijk is dat iemand het niet zal volhouden op een lage dosis. Men geeft dan enige tijd een hoge dosis methadon en probeert het leven van de gebruiker enigszins op orde te brengen.

Methadon is echter net zo verslavend als heroïne. Als de gebruiker na enige tijd aangeeft ook van de methadon af te willen (wat overigens lang niet altijd aan te raden is) zal de methadon alsnog geleidelijk afgebouwd moeten worden.

De ontwenningsverschijnselen duren bij methadon langer dan bij heroïne en kunnen wel twee tot drie weken aanhouden. Tot het afbouwen van methadon kan besloten worden wanneer er stabiliteit in het leven van de gebruiker is. Dat wil zeggen wanneer hij niet meer bij gebruikt, vrienden heeft die niet gebruiken en werk heeft of een opleiding volgt.

Bron

1) Noorlander, E. Opiaten. In: Drugs en Alcohol, Gebruik, misbruik en Verslaving

 

Versie 24-7-2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat