Informatie over alcohol & drugs

Soorten games en prijzen

Er zijn drie verschillende soorten games die gespeeld worden:

  1. Offline games: Super Mario, Zelda, De Sims 3, Skyrim, GTA
  2. Casual browser games of smartphone spelletjes: Angry Birds, Plants vs. Zombies, Spelletjes.nl, Bejeweled
  3. (Multiplayer) online games

Online games zijn spellen waarin je online – dus over het internet – met (anonieme) anderen samen speelt. Bekende voorbeelden zijn Modern Warfare 2, Warrock, Call of Duty, Warcraft 3 en Starcraft.

Massively multiplayer online role-playing games (MMORPGs) zijn een subtype binnen de online games waarbij het vooral gaat om het ontwikkelen van een karakter (avatar) binnen een virtuele wereld. Vaak is deze wereld persistent (gaat door als jij er niet bent) en kan het spel vrijwel oneindig lang gespeeld worden (het is niet uit te spelen). Bekende voorbeelden zijn Runescape, World of Warcraft, en Everquest. Klik hier voor een voorbeeld filmpje van World of Warcraft.

De laptop, PC en spelcomputer (console: Playstation, WII, Xbox) worden het meest gebruikt om online te gaan.

De smartphone wordt steeds vaker gebruikt. 86% van de jongeren heeft internet op zijn of haar mobiel (1). Daarna volgen de mobiele spelcomputer en tablet als gebruikt apparaat om online te gaan (2).

Gamen hoeft niet alleen negatief te zijn. Het is ook een spel waar plezier aan beleefd kan worden. Spellen waarbij je internationaal moet samenwerken met anderen kunnen ook nog eens goed zijn voor je talenkennis. Verder kan, volgens de game-industrie, gamen goed zijn voor je reactiesnelheid, computerkennis en hand/oog coördinatie. Ook krijg je er doorzettingsvermogen van.

Prijzen van games

Prijzen kunnen variëren van gratis games op smartphones en op online websites, tot €100 voor een game op een PC of console.
Nieuwe consoles kosten meestal rond de €400. Consoles hebben ook accessoires en controllers, wat ook weer extra geld kost.

Bronnen

  1. Problematisch gebruik van gamen en sociale media bij jongens en meisjes (Van Rooij & Schoenmakers, 2013. Data uit 2012).
  2. Het (mobiele) gebruik van social media en games door jongeren, Van Rooij en Schoenmakers 2013

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat