array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Cocaïne, seks en zwangerschap

Cocaïne en seks
Cocaïne en bevruchting
Cocaïne en zwangerschap
Cocaïne en problemen tijdens de bevalling
Cocaïne en borstvoeding
Cocaïne en ontwikkeling van het kind
Cocaïne en dan nog dit
Literatuur over cocaïne

Cocaïne en seks

Cocaïne is een drug, die de afgifte van bepaalde stoffen (o.a. dopamine, norepinephrine) in de hersenen stimuleert. Deze stoffen hebben invloed op de seksualiteit en de seksuele beleving. Het probleem met langdurig cocaïnegebruik is dat door de extra afgifte van deze stofjes in de hersenen, de voorraden uitgeput raken. Hierdoor geniet je minder van seks en is het moeilijker om tot een orgasme te komen. Het uitputten van de voorraden kan uiteindelijk leiden tot impotentie.

Mannen

Eenmalig gebruik

Een lage dosis stimuleert meestal het verlangen en het vermogen tot het krijgen van een erectie, terwijl het klaarkomen wordt uitgesteld. Bij een hoge dosis kan het zijn dat de man geen erectie meer kan krijgen. Als toch een erectie optreedt is duurt deze vaak langer. Het euforisch gevoel van het gebruik van de cocaïne kan ertoe leiden, dat ‘gewone’ seks ineens minder lekker lijkt.

Langdurig gebruik

Langdurig gebruik vermindert het seksuele verlangen. Het vermindert het vermogen tot het krijgen van een erectie en het klaarkomen. Bij verdere uitputting van de voorraden dopamine en norepinephrine (hormonen in de hersenen) kan het verlangen volledig verdwijnen en kan impotentie ontstaan.

Vrouwen

Eenmalig gebruik

Het effect van een lage dosis cocaïne is bij vrouwen minder eenduidig. Een lage dosis kan het verlangen zowel vergroten als verminderen. De intensiteit van het orgasme wordt vaak vergroot. Bij een hoge dosis vermindert het verlangen meestal. De intensiteit van het orgasme kan zowel vergroot als verminderd worden. Het euforisch gevoel van het gebruik van de cocaïne kan ertoe leiden, dat ‘gewone’ seks ineens minder lekker lijkt.

Langdurig gebruik

Langdurig gebruik vermindert het verlangen en het vermogen om een orgasme te hebben. Bij verdere uitputting kan het verlangen naar seks volledig verdwijnen.

Cocaïne en bevruchting

Spermacellen

Onderzoek bij proefdieren heeft uitgewezen, dat langdurig cocaïne gebruik nadelige effecten heeft op de kwaliteit van spermacellen. Het aantal goede spermacellen neemt af, waardoor de kans op een goede bevruchting met 50% afneemt.

Abnormale ontwikkeling kind

Het gebruik van cocaïne door mannen wordt vaak gekoppeld aan abnormale ontwikkeling van het kind. Het is echter niet bekend of cocaïne bij mensen invloed uitoefent op de kwaliteit van de spermacellen. De beweeglijkheid en levensvatbaarheid van de spermacellen lijken niet te worden beïnvloedt.

Eicellen

Onderzoek bij proefdieren heeft uitgewezen dat cocaïne nadelige gevolgen kan hebben voor de eicellen. Het verstoort de rijping van de eicel. Dit kan leiden tot een slechte kwaliteit eicel, met defecten in het genetisch materiaal. Hierdoor kan de eicel zich, na bevruchting, niet ontwikkelen tot een gezond kind.

Cocaïne en ‘de pil’

Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen cocaïne en hormonale anticonceptie, zoals ‘de pil’.

Cocaïne en de genen

Onderzoek bij proefdieren heeft uitgewezen, dat cocaïne de rijping van de eicel kan verstoren. Dit geeft een slechte kwaliteit eicel, met defecten in het genetisch materiaal. Hierdoor kan de eicel zich, na bevruchting, niet ontwikkelen tot een gezond kind. Ook zijn er aanwijzingen dat cocaïne het immuunsysteem onderdrukt en bij vrouwen kan leiden tot een verhoogde kans op baarmoederhalskanker.

Cocaïne en zwangerschap

Cocaïne gaat snel via het lichaam van de moeder door placenta en hoopt op in de foetus. Cocaïne is een sterk stimulerend middel. Het zorgt voor een snellere hartslag en het samentrekken van bloedvaten. Deze effecten geven een drastische verhoging van de bloeddruk in zowel de moeder als het kind (foetus). De bloedvaten van een foetus zijn heel erg gevoelig en dun. Snelle verschuivingen in bloeddruk kunnen ernstige consequenties hebben voor zowel moeder als kind. Een spontane bloeddrukverhoging in de foetus kan een hersenbloeding veroorzaken, voordat het kind is geboren.

Invloed op groei

Het samentrekken van bloedvaten leidt ook tot een afname van de bloed- en zuurstofaanvoer naar de placenta en de foetus. Een slechte bloed- en zuurstof aanvoer heeft invloed op de groei en ontwikkeling van de foetus.

Negatieve invloed op ontwikkeling zenuwstelsel

Verder kan cocaïne de ontwikkeling van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden. Er is een verhoogde kans op vroegtijdige geboorte, groeiachterstand en hersenbeschadiging. Het kind overlijdt hierbij vaak in de baarmoeder door de groeiachterstand.

Loslaten van placenta

Een solutio placenta is het vroegtijdig (voor de geboorte) loslaten van de placenta (nageboorte) van de baarmoederwand. Dit leidt tot een kritieke situatie, wat meestal leidt tot een miskraam of een vroegtijdige bevalling. Bovendien kunnen er afwijkingen aan de urinewegen (door vermindering van de doorbloeding), hart, gezicht en ledematen ontstaan. Ook komen darmafsluitingen vaak voor.

Vroegtijdige bevalling

In het laatste trimester van de zwangerschap kan het gebruik van cocaïne leiden tot een verhoogde activiteit van de foetus en tot het samentrekken van de baarmoederwand. De kans dat de vliezen breken vroegtijdig breken zijn bij zwangere vrouwen die cocaïne gebruiken 15 keer zo groot.

Cocaïne en problemen tijdens de bevalling

Cocaïnegebruik kan leiden tot het loslaten van de placenta waarna het kind vaak te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van complicaties.

Verslaafde baby

Bij regelmatig intensief gebruik kan ook de foetus verslaafd raken een cocaïne. Na de geboorte kan het kind dan ontwenningsverschijnselen vertonen. Dit wordt ook wel het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS) genoemd. De ontwenningsverschijnselen van een pasgeborene kunnen kort na de geboorte ontstaan. Het kan enkele dagen duren voordat de ontwenning verschijnselen in het kind tot stand komen.

Ontwenningsverschijnselen baby

De ontwenningsverschijnselen zijn o.a. hyperactief, opvliegerig, onophoudelijk schel gehuil, verhoogde spierspanning, hyperactieve reflexen, zweten, trillingen, onregelmatige slaappatronen, toenemende ademhaling, ongecontroleerd en ineffectief zuigen en slikken, niezen, braken, diarree. In de ergste gevallen vindt er slechte ontwikkeling plaats. Ook kan de baby convulsies (“trekkingen”) krijgen. De ontwenningsverschijnselen kunnen mild of ernstig zijn en duren vaak enkele dagen.

Cocaïne en borstvoeding

Cocaïne komt via de moedermelk terecht in het kind. In de moedermelk heeft cocaïne dezelfde effecten op het kind als op de moeder waardoor ademhalingsproblemen, diarree en braken kunnen voorkomen. Ook kan het kind, bij veelvuldig en intensief cocaïnegebruik door de moeder, via de moedermelk verslaafd raken aan cocaïne (zie cocaïne/crack tijdens de bevalling). Het wordt dus sterk afgeraden om cocaïne/crack te gebruiken tijdens de periode van het geven van borstvoeding.

Cocaïne en ontwikkeling van het kind

Er is in het verleden redelijk veel onderzoek gedaan naar de invloed van cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind. Toch variëren de resultaten van de studies, resultaten die vaak worden gevonden zijn:

Ondanks de vele nadelige effecten in de vroege jeugd is er nog geen onderzoek die na het 10e levensjaar nog verschillen ziet tussen kinderen van moeders die cocaïne hebben gebruikt tijdens de zwangerschap, en kinderen van moeders die dit niet hebben gedaan.

Cocaïne – en dan nog dit

Het gebruik van cocaïne verhoogt de kans op het ontwikkelen van onder andere stress, depressie en seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook onderdrukt cocaïne het hongergevoel waardoor zowel de moeder als de baby te weinig voeding binnen kunnen krijgen. Deze factoren kunnen allemaal van nadelige invloed zijn op het verloop en de uitkomst van de zwangerschap. Ook hebben cocaïneverslaafden vaak geen sociaal netwerk waardoor het goed opvoeden van een kind gevaar loopt.

Ook gaat het gebruik van cocaïne vaak gepaard met een erg ongezonde leefstijl en gebruik van alcohol en andere drugs. Dit maakt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap alleen maar groter. Bekijk voor de invloed van de verschillende middelen op seksualiteit, zwangerschap en de ontwikkeling van het kind de desbetreffende informatiepagina.

Literatuur over cocaïne

Hieronder staat een overzicht van de literatuur waarop de informatie op deze pagina is gebaseerd:

Cocaine in pregnancy: Recent data on maternal and fetal risks – MA Plessinger, 1998

Cocaine abuse in pregnancy: Effects on the fetus and newborn – L Ryan, 1987

Prenatal cocaine exposure: An examination of childhood externalizing and internalizing behavior problems at age 7 years – VH Accornero, 2006

A Review of the Effects of Prenatal Cocaine Exposure Among School-Aged Children – JP Ackerman, 2010

Prenatal Cocaine Exposure and Children’s Language Functioning at 6 and 9.5 Years: Moderating Effects of Child Age, Birthweight, and Gender – M Beeghly, 2005

Learning Disabilities and Intellectual Functioning in School-Aged Children With Prenatal Cocaine Exposure – CE Morrow, 2006

Cocaine use in pregnancy in Amsterdam – BJ Smit, 1994

Prenatal cocaine exposure: Drug and environmental effects at 9 years – LT Singer, 2008

Growth, development, and behavior in early childhood following prenatal cocaine exposure. A systematic review – DA Frank, 2001

Fetal effects of cocaine: an updated meta-analysis – A Addis, 2001

Pre-natal exposures to cocaine and alcohol and physical growth patters to age 8 years – JC Lumeng, 2007

Cocaine effects on the developing brain: current status – JA Harvey, 2004

Stimulants, Sex, and Gender – AH Brown, 2005

The effects of prenatal cocaine use on infant development – GA Richardson, 2008

Emotional arousal in cocaine exposed toddlers: Prediction of behavior problems – TM Chaplin, 2009

Acute neonatal effects of cocaine exposure during pregnancy – CR Bauer, 2005

A comprehensive review of assay methods to determine drugs in breast milk and the safety of breastfeeding when taking drugs – B Friguls, 2010

Addiction in pregnancy – J Keegan, 2010

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur