Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de effecten van cocaïne?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Als cocaïne gesnoven wordt, begint het al na enige minuten te werken. De effecten houden ongeveer een halfuur aan.

Psychische effecten

Lichamelijke effecten

Effect van korte duur

De stemmingsverbetering is van korte duur. Het prettige gevoel ebt na een half uur weg en kan zelfs omslaan in een somber/teleurgesteld gevoel. Het goed kunnen praten en helder denken is dan weer weg. De neiging om dan weer te gebruiken is groot. De gebruiker wil nog een lijntje. Dit maakt coke een verleidelijke drug. Gebruikers maken duidelijk dat cocaïne ‘zo lekker’ is dat je er niet af kunt blijven.

Verdoving

Behalve het vrolijk makende effect heeft cocaïne ook een plaatselijk verdovend effect. Het blokkeert de signaaloverdracht van de zenuwen naar de hersenen. Als het wordt gesnoven dan verdooft het de neus/gehemelte en tandvlees.

 

Versie: november 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat