Informatie over alcohol & drugs

Wat is het effect van cannabis?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Bij roken werkt cannabis na enkele minuten. Het effect verflauwt na 2 tot 3 uur.

Gebruikers spreken vaak over high of stoned zijn. Met high zijn wordt een opwekkend of energiek effect bedoeld en ervaar je vooral psychische effecten. Met ‘stoned zijn’ wordt een meer lichamelijk en ontspannen effect bedoeld. Je hebt geen zin om te bewegen. Van hasj en wiet kun je beide high of stoned worden. Dit hangt af van de soort hasj of wiet wat gebruikt wordt en ervaart elke persoon verschillend.

Psychische effecten van cannabis

Lichamelijke effecten van cannabis

Verschil tussen hasj en wiet

Hoe de effecten van hasj of wiet worden ervaren, verschilt van persoon tot persoon. Ook de omgeving waar gebruikt wordt is belangrijk. Sommigen worden van hasj meer ‘high’. Men wordt dan actief en spraakzaam. Het effect van wiet is meer stoned. Dat wordt ervaren als meer ontspannen, maar ook loom, zwaar, passief en in zichzelf gekeerd. Overigens is het niet zo zwart/ wit. Dit kan voor andere mensen omgedraaid zijn. Ook van hasj kunnen mensen loom worden.

Verschil tussen eten en roken

Veel mensen ervaren een ander effect wanneer ze cannabis eten in een spacecake in plaats van het te roken. Bij het roken komt het via de longen direct in het bloed en merk je het effect veel sneller. Zo wordt de hoeveelheid werkzame stof per trekje van een joint langzaam opgebouwd. Bij het eten duurt het een tijd voordat het werkt, dit kan wel twee uur duren. Als het begint te werken voel je in één keer de volledige hoeveelheid waardoor het effect in een stuk sterker kan zijn. Je weet van te voren vaak ook niet hoeveel er precies in een spacecake zit dus is doseren moeilijker. Daarnaast maken mensen nog wel eens de fout om niet lang genoeg te wachten met meer nemen. Dan wordt er na bijvoorbeeld een uur nog niks gevoelt en wordt er gedacht dat het niet werkt waardoor iemand meer neemt. Dan neem je al snel te veel. Voor meer informatie zie de pagina: Wat zijn de risico’s van spacecake?

Badtrip

Het kan wel eens voorkomen dat iemand te veel neemt en zich niet prettig voelt. Dit kan zo beangstigend zijn dat iemand in paniek raakt. Dit komt vooral voor bij beginnende gebruikers, spacecake, toeristen en combi gebruikers. Het is belangrijk om te weten dat je niet kan overlijden aan een overdosis cannabis en dat het vanzelf  weer weg gaat. Vaak helpt het om even rustig met iemand te gaan zitten en hem of haar iets zoets te drinken te geven. Als iemand op zijn/haar gemak is zal de angst afnemen. Voor meer informatie zie Hoe vaak gaat er iemand fout op cannabis?

Combineren

Hasj of wiet combineren met een ander middel kan tot onvoorspelbare effecten leiden. Voor meer informatie zie de volgende pagina’s:

 

Versie: november 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat