Informatie over alcohol & drugs

Hoe lang is cannabis zichtbaar?

Van alle drugs is cannabis (hasj of wiet) het langst in het lichaam terug te vinden. Hasj en wiet zijn 5 dagen tot 3 weken (in extreme gevallen zelf tot een maand) in de urine aantoonbaar, afhankelijk van de hoeveelheid die iemand heeft gebruikt. De urine wordt dan getest op afbraakstoffen van cannabis. Zitten die afbraakstoffen in de urine dan weet de tester dat er cannabis is gebruikt.

De overige drugs zijn enkele dagen tot 1 week in het lichaam aantoonbaar.

HALFWAARDETIJD IS VAN BELANG

Bij de uitleg hoelang cannabis aantoonbaar is in het lichaam, is het begrip halfwaardetijd van belang. Halfwaardetijd is de tijd die het lichaam nodig heeft om de concentratie van een stof in het bloed te halveren.

VIA BLOED NAAR VETWEEFSEL EN WEER TERUG

Ook het vetweefsel is bij cannabis belangrijk. Cannabis wordt namelijk, nadat het in het bloed terechtkomt, afgegeven aan het vetweefsel. Vervolgens geeft het vetweefsel de cannabis weer heel langzaam af aan het bloed.

Het zijn dus twee stappen:

Omdat de afgifte van cannabis vanuit het vetweefsel naar het bloed zo langzaam gaat, blijft cannabis nog zo lang aantoonbaar.

EFFECTEN HASJ EN WIET DUREN KORTER

De effecten die de gebruiker van hasj of wiet ervaart, volgen een heel ander tijdpad. De gebruiker ervaart de effecten al na enkele minuten. Die effecten duren 2 tot 4 uur. Van de afgifte van cannabis door het vetweefsel ervaren we dus maar weinig.

URINE WORDT GETEST OP AFBRAAKSTOFFEN

Testen op gebruik van hasj of wiet worden meestal uitgevoerd op urine. De urine wordt dan getest op afbraakstoffen van cannabis. Zitten die erin dan weet de tester dat er cannabis is gebruikt.

HOE LANG ZIJN WIET EN HASJ AANTOONBAAR?

Afhankelijk van de mate van gebruik, is cannabis 5 dagen tot bijna een maand in de urine aantoonbaar. Als iemand sporadisch een beetje cannabis rookt, dan is het na 4,5 dagen al niet meer aantoonbaar. Bij iemand die maanden of jaren vrijwel dagelijks hasj of wiet gebruikt, kan de cannabis langer aantoonbaar zijn in de urine.

Het afbraakproces van cannabis verschilt per persoon. Per individu verschilt de snelheid van het afbraakmetabolisme. Dit is mede afhankelijk van hoeveel vetweefsel je hebt.

TESTEN OP CANNABIS BIJ SOLLICITATIES

Bij sollicitaties wordt niet op drugs getest. Als het al gebeurt, dan moet dit gemeld worden en de sollicitant moet uitdrukkelijk toestemming geven.

Positief door het meeroken van cannabis?

Sommigen denken dat je van meeroken een positieve uitslag kan krijgen, deze kans is echter extreem klein. Het onderzoek waarop dit is gebaseerd vond plaats onder zeer onrealistische omstandigheden. De proefpersonen namen plaats in een heel klein kamertje waar het zo rokerig was dat ze een motorbril moesten dragen om hun ogen te beschermen. Dit heeft toen geleid tot meetbare concentraties, maar onder normale omstandigheden zal het nooit zover komen.

 

Versie: december 2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat