array ( 'PHPSESSID' => 'p6m5dvs1kg24q7hq3ecec9sqt2', 'nmstat' => '1487605095855', '_ga' => 'GA1.2.385797963.1487605034', '_gat_UA-18052822-1' => '1', )

Informatie over alcohol & drugs

Hoofdpijnmedicatie & alcohol

Voorlichting over hoofdpijnmedicatie

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een bekend verschijnsel, bijna iedereen heeft er wel eens last van [1]. Naast de veelbesproken spanningshoofdpijn en migraine bestaat er ook medicatie-afhankelijke hoofdpijn en clusterhoofdpijn.

 Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een constante drukkende of knellende pijn. Meestal zit deze hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd en is er geen sprake van misselijkheid en braken. Spanningshoofdpijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een voortdurende spanning van de hoofd- en nekspieren. Zenuwen raken hierdoor geïrriteerd en gaan pijnsignalen afgeven wat zich uit in hoofdpijn [1].

 Migraine

Migraine is een kloppende, bonzende pijn, meestal aan één kant van het hoofd [1]. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid [2]. Nog altijd is de oorzaak van migraine onzeker. Waarschijnlijk gaat het om tijdelijke een verstoring van de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen [1]. Vaak wordt beweerd dat de bloedvaten verwijd zijn, maar dit is niet het geval [3]. De duur van een aanval kan variëren van vier uur tot drie dagen.

 Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Medicatieafhankelijke hoofdpijn, de naam zegt het eigenlijk al, wordt veroorzaakt door afhankelijkheid van pijnstillers of migrainemiddelen. Als je deze medicijnen te vaak gebruikt en je wilt ermee stoppen, kan er hoofdpijn ontstaan. Je kunt hier zelfs dagelijks last van hebben. Meestal verdwijnt deze hoofdpijn binnen een maand na het staken van het medicijngebruik [1,2].

 Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn. Het uit zich in extreem stekende of bonzende eenzijdige pijn rondom een oog of de slapen. Een pijnaanval kan meerdere malen per dag voorkomen en duurt maximaal twee uur. Van misselijkheid is geen sprake, maar de volgende klachten zijn wel kenmerkend: een rood tranend oog, een verstopte neus, zweten en bewegingsdrang. De oorzaak van clusterhoofdpijn is nog onbekend [1,2].

Hoofdpijnmedicatie [1,2]

Als de hoofdpijn blijft aanhouden, kun je een pijnstiller innemen. Ook kan de huisarts hoofdpijnmedicatie voorschrijven met als doel de aanvallen te verkorten en/of de pijn te verminderen. Medicijnen die werkzaam zijn tegen hoofdpijn, zijn op te splitsen in verschillende groepen:

 Pijnstillers

Sommige pijnstillers hebben behalve een pijnstillend ook een koortsverlagend effect.

Voorbeeld: paracetamol (Kinderparacetamol®, Panadol® en Sinaspril-Paracetamol®).

 Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) werken zowel pijnstillend en koortsverlagend als ontstekingsremmend. Ze worden ingenomen tegen hoofdpijn vanwege het pijnstillende effect.

Voorbeelden: ibuprofen (Advil®, Antigrippine Ibuprofen®, Brufen®, Nurofen®, Sarixell®, Spidifen® en Zafen®), naproxen (Aleve Classic®, Aleve Feminax®, Naprovite®) en diclofenac (Voltaren® en Cataflam®).

 Pijnstillers in combinatie met andere middelen

Bij migraine wordt soms aan een pijnstiller een middel tegen misselijkheid toegevoegd. Het vermindert niet alleen de misselijkheid, maar zorg er ook voor dat de pijnstiller beter wordt opgenomen.

Ook coffeïne verbetert de opname van de pijnstiller en werkt pijnstillend.

Voorbeelden: paracetamol/codeïne, metoclopramide (Primperan®), domperidon (Gastrocure®, Motilium®), coffeïne (Finimal®, Panadol Plus Nieuwe Formule®, Paracetamol comp®, Witte Kruis®).

 Specifieke hoofdpijnmedicijnen

Triptanen

Triptanen worden toegepast bij migraine en clusterhoofdpijn en vernauwen de bloedvaten in de hersenen. Ook kunnen zij het pijnsignaal dat naar de hersenen wordt gestuurd gedeeltelijk blokkeren en de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken remmen. Triptanen geven bijwerkingen als overgevoeligheid, een warm of drukkend gevoel en afname van het gezichtsvermogen. Voorbeelden: sumatriptan (Imigran®), zolmitriptan (Zomig®), naratriptan (Naramig®) en rizatriptan (Maxalt®).

Ergotamine

Ergotamine vernauwt de bloedvaten in de hersenen. Soms wordt er cyclizine aan toegevoegd tegen misselijkheid of coffeïne voor een betere opname. Ergotamine kan bijwerkingen geven als misselijkheid en darmkrampen.

Bètablokkers

Bètablokkers worden ingezet om aanvallen van migraine te voorkomen. Zij remmen de overdracht aan prikkels en de aanmaak van stoffen die pijn veroorzaken. Bètablokkers kunnen bijwerkingen geven als vermoeidheid. Als je diabetes hebt, kan een bètablokker een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie of hypo) maskeren.

Voorbeelden: atenolol (Tenormin®), metoprolol (Lopresor® en Selokeen®) en propranolol.

Amitriptyline

Amitriptyline (Sarotex® of Tryptizol®) wordt ingezet bij spanningshoofdpijn en medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Amitriptyline (Sarotex® of Tryptizol®) kan dit opheffen. Hoe dit middel precies werkt is onbekend. Amitriptyline kan onder andere de volgende bijwerkingen geven: droge mond, duizeligheid, hardkloppingen, verstopping, overmatig zweten en gewichtstoename.

Estradiol

Sommige vrouwen hebben menstruele hoofdpijn: hoofdpijn in de stopweek van de pil of rond de menstruatie. Estradiol (Climara®, Estraderm®, Estradot® en Systen®) vult het tijdelijke tekort van hormonen aan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten en doorbraakbloedingen.

Interacties

Medicijnen en drugs kunnen elkaars werking versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. Hoofdpijnmedicatie heeft verschillende interacties met drugs.

Soms zijn drugs niet helemaal puur, maar versneden met andere stoffen. Vaak weet je niet met welke stoffen de drugs zijn versneden, dus dit kan gevaarlijk zijn.

Ook op een indirecte manier kunnen drugs gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben [4]. Zo kan drugsgebruik mogelijk een hoofdpijnaanval uitlokken.

Literatuur hoofdpijnmedicatie

  1. Nederlands Huisartsen Genootschap (2004). NHG-standaard Hoofdpijn M19 (20Okt.2008).Nederlands Huisartsen Genootschap (2006). NHG-patiëntenfolder: Hoofdpijn. (23Okt.2008). NHG-ziektebeschrijvingen: Hoofdpijn. (20Okt.2008).
  2. Farmacotherapeutisch Kompas (2008). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (14Okt.2008). www.fk.cvz.nl
  3. Pharmaceutisch Weekblad (2008). Toekomstige migrainemiddelen. Pharmaceutisch Weekblad, jaargang 38, p. 10.
  4. PartyAndPlay.nl (2006). Chems & meds, wisselwerkingen algemeen. (21Okt.2008).
  5. Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (2007). Imigran. (21Okt.2008).
  6. Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (2007). Informatorium Medicamentorum. ’s Gravenhage: WINap
  7. Sijes, M. (verslavingsarts). Migrainemedicatie. (23Okt.2008). Amsterdam.
  8. Touw, D. (2001). Interacties tussen geneesmiddelen en drugs, een nieuw terrein voor het bewakingssysteem. Pharmaceutisch Weekblad, jaargang 136 nr. 40.
  9. De Wit, R. & Sijes, M. (z.d.). Alle vragen en antwoorden. (20Okt.2008). http://www.drugsinfoteam.nl
  10. Kerssemakers, R., Meerten, R. van, Noorlander E., & Vervaeke (2008). Drugs en alcohol: gebruik, misbruik en verslaving. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur