array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Antibiotica & alcohol

Voorlichting over antibiotica

Infecties

Als je weerstand verminderd is, kunnen onbekende bacteriën gemakkelijk je lichaam binnendringen. Ze kunnen daar een infectie veroorzaken [1]. Een infectieziekte is te herkennen aan algemene klachten zoals misselijkheid, een slap gevoel en koorts [2].

Infectieziekten zoals blaasontsteking, oorontsteking en luchtweginfecties komen in Nederland regelmatig voor. Vaak genezen ze spontaan [3]. Is dit niet het geval, dan kan de arts een medicijnkuur voorschrijven.

Antibiotica

Om bacteriële infecties te bestrijden worden antibiotica gebruikt. Voor een effectieve antibioticumkuur moet je bloedspiegel constant boven een bepaalde waarde zijn. Dit betekent dat de hoeveelheid antibioticum in het bloed steeds op hetzelfde niveau moet zijn.

Als de arts een antibioticakuur voorschrijft, adviseert hij deze in zijn geheel af te maken. Als je de kuur tijdelijk onderbreek of vroegtijdig staakt, is er namelijk kans dat de infectie nog aanwezig is, ook al voel je je weer helemaal gezond. Het is dan moeilijk om de bacterie met een volgende kuur alsnog te doden.

De volgende vijf antibiotica worden het meest voorgeschreven [4]:

Interacties

Algemeen

Wanneer je medicijnen gebruikt en daarbij alcohol drinkt, loop je kans dat alcohol en medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Ze kunnen elkaars werking versterken of juist verzwakken. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een gevaarlijk hoge medicijnspiegel in het bloed, of juist een te lage medicijnspiegel waardoor je medicijn niet meer werkt.

Door alcoholgebruik is het ook mogelijk dat je je medicijnen vergeet in te nemen, wat een negatief effect heeft op het herstel van je ziekte. Als het gebruik van alcohol samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit onverwachte gevolgen hebben [5].

Interacties Antibiotica en alcohol

De meeste antibiotica kunnen wel samen met een bescheiden glas alcohol. Te veel alcoholgebruik is altijd af te raden en al helemaal als je een infectie hebt. Alcohol is namelijk niet echt bevorderlijk voor je herstel.

Bij onderstaande antibiotica wordt de combinatie met alcohol afgeraden:

De werking van Doxycycline(3) wordt verminderd door alcohol. Door doxycycline met alcohol te combineren met alcohol loop je kans dat doxycycline niet werkt en je infectie blijft bestaan.

Het antibioticum Metronidazol (Flagyl®) brengt een extra risico met zich mee. Het wordt voorgeschreven bij vrouwen met vaginale infecties. Gelijktijdig gebruik met alcohol leidt tot hoofdpijn, zweten, en blozen. Ook zijn er personen beschreven die een psychose hebben ontwikkeld door deze combinatie (3) Als een bepaalde soort antibioticum niet samengaat met alcohol, staat dit in de bijsluiter of op het etiket vermeld.

Literatuur Antibiotica en alcohol

  1. Beysens, A.J.M.M. & Lenderink, A.W. (2003). Geneesmiddeleninformatie. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg.
  2. Nederlands Huisartsen Genootschap (2006). NHG-ziektebeschrijvingen: Infecties met bacteriën. (29 Sept.2008).
  3. Farmacotherapeutisch Kompas (2011). Onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. (30 Sept.2008).
  4. Stichting Farmaceutische Kengetallen (2006). Verschuivingen in antibioticagebruik. (02 Okt.2008). 
  5. PartyAndPlay (2006). Chems & meds, in combinatie met antibiotica. (02 Okt.2008).

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur