Corona Q&A voor studenten

Bij LOS kunnen we er ook niet omheen. Het coronavirus heeft Nederland bereikt en houdt de gemoederen in ons land flink bezig.

De universiteit en hogeschool zijn gesloten, fysiek onderwijs wordt even niet meer gegeven. Studeren doe je thuis en ook de kroeg is dicht! Tot ons grote verdriet en tegelijkertijd absoluut begrijpelijk en noodzakelijk, worden feesten afgezegd en wordt het samenkomen van groepjes mensen afgeraden. Maar hoe doe je dat in een studentenhuis? Hoe ga je om met je verschillende scharrels? En hoe organiseer je nu een vrijmibo?

We zullen op zoek moeten naar alternatieve manieren om contact te houden, even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en te ontspannen. Daarbij willen we jullie oproepen om geen onnodige risico’s te nemen. Dit is niet de tijd om jezelf uit te putten of diep in het glaasje te kijken. Laten we juist nu elkaar helpen en inspireren om zo alert, gezond en positief mogelijk te blijven!

We zullen deze pagina regelmatig updaten en kunnen daar jullie input goed voor gebruiken.
Houd deze pagina dus de komende tijd in de gaten!

Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment?

  • Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs verlaagt je weerstand. ​Dit maakt je vatbaarder voor de negatieve gevolgen van het virus.
  • Je kan besmet raken met het virus door contact met glazen, peuken, joints etc.
  • Zelf ben je misschien een gezonde en jonge god, je kan het virus wel overdragen op mensen met een minder goede weerstand. Voor hen kan het veel grotere gevolgen hebben. Maar let op, ook jonge en gezonde mensen kunnen het virus én alle nare gevolgen krijgen!
  • Daarnaast moeten we met elkaar proberen de druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Dit kunnen we doen door zelf zo min mogelijk onnodige risico’s te nemen. Het niet, of met mate gebruiken van alcohol of cannabis is daar een goed voorbeeld van.

Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?

Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Voor je weerstand is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Sommige drugs kunnen invloed hebben op hoeveel je eet, of wat je eet. Dan eet je misschien meer dan je nodig hebt, of juist ongezonder dan je van plan was. Daarnaast geldt voor alle middelen dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat als je dat middel hebt gebruikt.

Waarom is dat eigenlijk? En op welke manieren beïnvloedt je gebruik je immuunsysteem? We vroegen het aan Huub Savelkool, hoogleraar Immunologie aan de Wageningen Universiteit

Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik toch alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?

  • Doe rustig aan met alcohol en gebruik liever even helemaal geen andere drugs, want als het misgaat, is dat extra belastend voor de zorg.
  • Ga niet naar (en organiseer geen) huisfeestjes. Zoek geen grote groepen op. De kans om besmet te raken is op dit soort plekken groot.
  • Als je met anderen gebruikt, deel dan niks. Probeer je eigen sigaret, glas, ballon, flesje of joint te gebruiken.
  • Slaap goed, eet gezond (noten, zaden, vitamines), blijf in beweging (sporten) en behoud je normale ritme voor een optimale weerstand.
  • Alcohol en andere drugs beïnvloeden je beoordelingsvermogen, houd hier rekening mee. Als je seks gaat hebben, doe het dan veilig. En denk eraan, op de meeste plekken zijn er minder of tijdelijk geen soa-spreekuren.
  • Houd in de rij voor de coffeeshop voldoende afstand van andere mensen. Volg hierbij de richtlijnen van het RIVM. Je kunt ook op een tijdstip gaan dat het minder druk is, bijvoorbeeld ‘s ochtends.
  • Wil je toch andere drugs gebruiken, neem dan een lage dosering, minder dan je normaal zou doen. Combineer niet met alcohol, andere drugs of medicijnen. Hiermee verklein je de kans dat je medische hulp nodig hebt.
  • Stel het gebruik van een nieuw middel liever even uit. De effecten kunnen voor jou onvoorspelbaar zijn. Ga je toch iets nieuws proberen, zorg dan dat je niet alleen bent (maar zoek elkaar niet onnodig op in verband met besmetting).

Is het verstandig om seks te hebben nu het coronavirus in Nederland is?

  • Bezoek vooral de pagina over het coronavirus van soa-aids Nederland voor de meest actuele informatie over seks en het coronavirus.

Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?

Hoe kom ik er achter of iets fake news is?

Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp-groepen zien we regelmatig berichten met nepnieuws voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen. We hebben een paar artikelen over dit onderwerp verzameld.

  • Waarom maken mensen eigenlijk nepnieuws? Hoe herken je nepnieuws? En welke rol speel je zelf in de verspreiding? Goede info en tips vind je op de website van Mediawijsheid.
  • Dat er fake-news-fabriekjes bestaan, dat weten we intussen. Maar waarom lezen we al dat fake news? En herkennen we het altijd? En hoe komt het dat we het ook geloven? Of toch een beetje geloven. Professor Ike Picone vertelt hoe je je kan wapenen tegen fake news.

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?

  • Mail: los@jellinek.nl
  • Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220 (dagelijks van 09.00 tot 17.00)
  • Jellinek Vraag & Antwoord
  • Chat alcohol & drugs: dagelijks van 13.00-17.00u direct in contact met een medewerker
  • Wij zijn Mind: voor vragen over stress en andere psychische klachten

Ik wil graag hulp bij minderen of stoppen, waar kan ik terecht?

  • Veel klinieken hebben behandelingen momenteel gestaakt. Wel zijn er online zelfhulpen, zoals die van Jellinek. Ook kun je altijd bellen met de Jellinek Advieslijn voor een luisterend oor en een persoonlijk advies in jouw situatie: 088 – 505 1220 (dagelijks van 09.00 tot 17.00)