Nieuws

Meer nieuws

Global Drug Survey 2017: De Nederlandse situatie

24 mei 2017

Global Drug Survey: de methode

De Global Drug Survey (GDS) is het grootste drugsonderzoek ter wereld met deelnemers uit 50 landen. Jellinek Preventie en Unity zijn partner van GDS in Nederland. Omdat de landen op verschillende manieren deelnemers hebben geworven is voorzichtigheid geboden bij de interpretatie van eventueel vergelijkingen tussen die landen. De deelnemers vormen ook geen gebalanceerde afspiegeling van de samenleving. Het is aannemelijk dat gezien het onderwerp, de naam van het onderzoek en de manier waarop deelnemers zijn geworven, GDS deelnemers meer interesse hebben in drugs dan de meeste Nederlanders.

Resultaten 2017: Drugsgebruik in Nederland

Wereldwijd werd de vragenlijst door ruim 115.000 mensen ingevuld, waaronder 3219 Nederlanders. Zie figuur 1 voor een overzicht  van de middelen die de Nederlandse deelnemers in het afgelopen jaar hebben gebruikt.  Als we het drugsgebruik onder de Nederlandse deelnemers vergelijken met deelnemers uit andere landen, valt het op dat relatief veel van de deelnemers ooit illegale drugs gebruikt hebben, ruim de helft (53,1%) in de laatste maand nog. Wereldwijd gaf ongeveer 36,8% van de deelnemers aan in de afgelopen maand illegale drugs gebruikt te hebben. Deelnemers uit Nederland waren relatief vaak van westerse afkomst (93,7%), jong (gemiddeld 23,5 jaar) en het grootste deel was full-time student (57,3%).

Alcohol

Onder Nederlandse deelnemers bleek 40,9% van de mannen hoog te scoren op problematisch alcoholgebruik[1], tegenover 25% van de mannelijke deelnemers wereldwijd. Onder de vrouwen scoorde 27,9% van de Nederlandse deelnemers hoog op problematisch alcoholgebruik, tegenover 20,5% wereldwijd. Nederland scoorde een derde plaats wereldwijd op het gebied van hoog riskant alcoholgebruik, met alleen Denemarken en Ierland die op ons voorliepen voor deze dubieuze titel.

Nederlandse drinkers zochten relatief vaak spoedeisende hulp na het gebruik van alcohol vergeleken met andere landen. Ook gaven in vergelijking met andere landen veel Nederlandse deelnemers aan last te hebben van schuldgevoelens of spijt na alcoholgebruik. Ondanks dat veel Nederlandse deelnemers hoog scoren op problematisch gebruik, bleken Nederlandse deelnemers het minst van bijna alle landen van  hun alcoholgebruik willen minderen het komende jaar. Ongeveer 28% zou het komende jaar liever minder drinken, 5,3% zou hierbij hulp willen. Verreweg de meesten daarvan geven de voorkeur aan online ondersteuning via een app bij het minderen.

Cannabis

Ook bij het gebruik van wiet en hasj scoorde Nederland afwijkend van andere landen. Nederlanders bleken bijna altijd een joint te roken met tabak. Pure joints of het gebruik van een vaporizer blijkt onder Nederlandse deelnemers weinig populair.

Ondanks de gemakkelijke verkrijgbaarheid en relatief lage prijs van cannabis in Nederland, lijken de meeste Nederlandse blowers vergeleken met andere landen niet vaak en veel te blowen. Daarnaast rookt een relatief kleine groep een jointje in de vroege ochtend en/of vlak voor het slapen gaan.

MDMA/XTC

Ongeveer de helft (48,9%) van de Nederlandse deelnemers gaf aan in het laatste jaar MDMA gebruikt te hebben. Wereldwijd gaf gemiddeld 19% aan in het laatste jaar XTC-gebruikt te hebben. Gemiddeld gaven Nederlandse MDMA-gebruikers aan 7,9 dagen per jaar MDMA (de werkzame stof in XTC) te gebruiken, het gemiddelde over alle landen was 9 dagen per jaar. Het gemiddelde per keer was anderhalve pil. 11,5% gaf aan hun MDMA of pil te laten testen bij een testservice. Wereldwijd gaf 10,2% aan hun XTC te laten testen.

Nieuwe Psychoactieve Stoffen

Nederlandse deelnemers geven het meest van alle landen aan nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) te gebruiken, 18,9% van de deelnemers had in het afgelopen jaar een NPS gebruikt. Het lijkt aannemelijk dat de populariteit van 4-FA, een NPS die in Nederland veel populairder is dan in andere landen, een verklaring biedt voor deze verschillen. Onder Nederlandse deelnemers gaf 14,8% aan in het laatste jaar 4-FA gebruikt te hebben.

Opvallend was dat vrouwelijke NPS-gebruikers in Nederland anderhalf keer zo vaak (0,64%) spoedeisende medische hulp hebben gezocht dan het wereldwijd gemiddelde (0,42%). Dit is in lijn met de hoeveelheid (ernstige) incidenten met 4-FA die gemeld wordt bij de Monitor Drugsincidenten (MDI). Naar de meeste NPS is weinig onderzoek gedaan, waardoor de risico’s nog onbekend zijn. Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gebruik van NPS.

Meer weten?

Meer weten over de onderzoeksmethode en de resultaten? Ga naar Globaldrugsurvey.com,

 

 

[1] GDS meet riskant alcoholgebruik door gebruik te maken van de Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) van de World Health Organisation (WHO).
Een score van 16 of hoger geeft aan dat er een hoog risico is op schade en afhankelijkheid van alcohol.


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat