Familie en omgeving

Ik zoek hulp voor mij of mijn naaste

Telefonisch Advies

U kunt elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur bellen met het Jellinek Expert Team voor gratis telefonisch advies. U wordt te woord gestaan door een team van medewerkers met expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. U kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

Heeft u veel verschillende of hele uitgebreide vragen, dan kunt u ook door het Jellinek Expert Team ingepland worden voor een persoonlijk adviesgesprek op één van onze locaties. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van uw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid

Elke werkdag van 9.00-11.00u en 15.00-17.00u.

Telefoonnummer

088-505 1220

terug naar top

Samen Nuchter

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier kunt u alle informatie vinden over Samen Nuchter. Twijfelt u of Samen Nuchter geschikt is voor u of uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met het Jellinek Expert Team op: 088-505 1220, ma t/m vr van 09.00 – 11.00u en 15.00 – 17.00u.

terug naar top

En ik dan?! (Utrecht & Amersfoort)

Verslavingsproblemen in je directe omgeving gaan je niet in de koude kleren zitten. Gevoelens van onbegrip, bezorgdheid, schaamte, verdriet en boosheid kunnen ervoor zorgen dat ook ouders, partners, kinderen of broers en zussen last hebben van de verslaving van een ander.

Met En ik dan?! biedt Jellinek hulp aan naasten van verslaafden in de regio’s Utrecht en Amersfoort. Lotgenotencontact, coaching en kennis over verslaving kunnen er voor zorgen dat jij je staande kunt houden naast een verslaafde.

Interesse? Meld je dan aan via enikdan@jellinek.nl of bel voor vragen het Jellinek Expert Team 088 505 1220, ma t/m vr van 09.00 – 11.00u en 15.00 – 17.00u.

Bekijk hier de activiteitenagenda. Bekijk via deze link ook de folder.

Omgaan met verslaving (Amsterdam)

Jellinek biedt iedereen die graag meer wil weten over het omgaan met verslavingsproblemen in zijn nabije omgeving een gratis cursus aan.

Tijd: elke dinsdag van 19.15 tot 21.15 uur (zie data 2018 onderaan)
Plaats: Jacob Obrechtstraat 92.

Meer info: 088 505 1220, ma t/m vr van 09.00 – 11.00u en 15.00 – 17.00u.

U hoeft zich niet van tevoren aan te melden, maar kunt gewoon binnenlopen bij een bijeenkomst.

WAAROM ZOU IK DEELNEMEN?

Omgaan met iemand die problemen heeft met gokken, alcohol-, drugs- of medicijngebruik is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak gaat die omgang gepaard met gevoelens van frustratie, onbegrip, boosheid en verdriet. Ook als de persoon in kwestie iets probeert te veranderen aan zijn of haar gedrag kan dat lastig zijn. Immers: daarmee kan er ook voor de omgeving een boel veranderen.

INHOUD VAN DE CURSUS

De cursus biedt u de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen, het opdoen van kennis en het leren omgaan met verslaving in uw omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod.

  1. Waarom worden sommige mensen verslaafd?
  2. Motivatie en terugval: wanneer is iemand gemotiveerd iets aan zijn gebruik te doen en waarom gaan mensen toch weer gebruiken?
  3. Hoe ziet behandeling van verslaving er uit?
  4. Omgaan met verslaving van een familielid of vriend: met welk gedrag heeft u moeite, hoe reageert u hierop en helpt dit uw familielid of vriend om er iets aan te veranderen? Het maken van een noodplan en het bewaken van de eigen grenzen: wat doet u op het moment dat iemand terugvalt en hoe houdt u uw eigen leven leuk?

Het is aan u om te bepalen welke bijeenkomsten u wilt bezoeken. Het is niet noodzakelijk om naar alle bijeenkomsten te gaan, al raden wij dit wel aan. Als u daar behoefte aan heeft kunt u een bepaalde bijeenkomst ook meerdere malen bijwonen. Mocht u na de cursus meer hulp nodig hebben, dan kunnen wij u doorverwijzen naar de juiste plek binnen of buiten Jellinek.

EINDELIJK EEN PLEK WAAR ER NAAR MIJ GELUISTERD WERD EN IK ANTWOORD KREEG OP MIJN VRAGEN

Deelnemers die de cursus hebben gedaan, geven de cursus een 8,4 als rapportcijfer. “De cursus sluit goed aan bij wat ik nodig heb. Ik krijg zo antwoord op mijn vragen over wat verslaving nu inhoudt, wat ik het beste kan doen en hoe een behandeling kan helpen“. “Ik vind het vooral fijn dat ik mijn ervaringen met anderen kan delen die weten waar ik doorheen ga. Gewoon allemaal mensen die me begrijpen…en dat terwijl ik dacht dat ik een van de weinige mensen was die hiermee worstelde“.

74% van de deelnemers geeft bovendien aan door de bijeenkomsten beter te kunnen omgaan met de situatie. De behandelaars worden beoordeeld als deskundig, respectvol en geïnteresseerd.

CURSUSLEIDERS

De cursus wordt gegeven door twee medewerkers van de Jellinek die zeer veel ervaring hebben in het contact met mensen met verslavingsproblemen en hun omgeving.

Data en Thema’s 2018

DatumThema
3 juli3
10 juli4
17 juli1
24 juli2
31 juli3
7 augustus4
14 augustus1
21 augustus2
28 augustus3
4 september4
11 september1
18 september2
25 september3
2 oktober4
9 oktober1
16 oktober2
23 oktober3
30 oktober4
6 november1
13 november2
20 november3
27 november4
4 december1
11 december2
18 december3
25 decemberKerst
1 januariNieuwjaarsdag
8 januari4

terug naar top

Zelfhulpgroepen

VERENIGING AL-ANON FAMILIEGROEPEN NEDERLAND

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op de 12 stappen. Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen). Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1 x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon

NAR-ANON FAMILIE GROEP

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op de 12 stappen. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: http://www.nar-anon.nl/.

SEXAHOLICS ANONYMOUS GEZINSGROEPEN

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden

CODEPENDENTS ANONYMOUS NEDERLAND

Anonieme Codependents is een gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie het gemeenschappelijke doel is om gezonde relaties te ontwikkelen. Het enige vereiste voor lidmaatschap is het verlangen naar gezonde en liefdevolle relaties.
Zie: http://www.codependents-anonymous.nl/

terug naar top

CRAFT (Amsterdam en Hilversum)

CRAFT – MOTIVEREN KUN JE LEREN

Veel mensen die overmatig alcohol of drugs gebruiken, zijn niet in behandeling. Misschien vinden ze de stap (nog) te groot. Of zien ze hun gebruik niet als probleem. Als partner, ouder of familielid ziet u het probleem vaak wel. U maakt zich zorgen, hebt er last van en zou willen dat uw naaste wel hulp zocht.

VOOR WIE IS CRAFT BEDOELD?

Iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind of familielid en wil leren om:

Om profijt te hebben van CRAFT is het nodig dat u regelmatig contact hebt met uw naaste.

HOE SUCCESVOL IS CRAFT?

CRAFT staat voor Community Reinforcement and Family Training. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat CRAFT zeer effectief is: 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht. Daarnaast lukte het familieleden en partners hun eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

DE BEHANDELING IN HET KORT

CRAFT bestaat uit maximaal 6 individuele gesprekken.

U LEERT VAARDIGHEDEN

U leert hoe u het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Vervolgens is er aandacht voor methoden die helpen om de ander te motiveren in behandeling te gaan. Daarnaast besteden we tijd aan het verbeteren van de kwaliteit van uw eigen leven.

U KRIJGT OEFENOPDRACHTEN

Na elk gesprek krijgt u oefenopdrachten mee. Zo kunt u actief aan de slag met de vaardigheden.

WAT KUNT VAN CRAFT VERWACHTEN?

U leert hoe u uw partner, kind of familielid motiveert in behandeling te gaan en hoe u de kwaliteit van uw eigen leven verbetert.

WAAR KUNT U DE BEHANDELING VOLGEN?

U kunt deze behandeling volgen in Amsterdam (088- 505 1202 of craft@jellinek.nl) en Hilversum (088- 505 1202 of behandelingen-hilversum@jellinek.nl)

De behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk hier voor de wachttijden.

Download de CRAFT brochure.

terug naar top

Cursussen Arkin BasisGGz

De afdeling Arkin BasisGGz biedt tal van cursussen voor familie, partners en bekenden van mensen die een psychisch of verslavingsprobleem hebben en woonachtig zijn in de regio Amsterdam. De afdeling Preventie van Arkin Jeugd & Gezin biedt deze cursussen voor jongeren t/m 23 jaar. Arkin BasisGGz en Arkin Jeugd & gezin zijn een GGZ-partner van Jellinek en tevens onderdeel van Arkin.

Aanbod voor familie

Bekijk de cursussen voor familie en naastbetrokkenen die u bij Preventie van Arkin BasisGGz kunt volgen.

 

Ook zijn er verschillende zelfhulpcursussen die u vanuit huis kunt volgen.

terug naar top

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat