Nieuws

Meer nieuws

E-health week 2018: “Digitale online zelfhulp is voor mij een uitkomst..”

19 januari 2018

Wat betekent E-health voor mij?

 

E-Health is een verzamelnaam voor digitale toepassingen in de zorg. Oftewel: alle zorg via internet. Denk bijvoorbeeld aan: online tools zoals het online bijhouden van gebruik, het online maken van opdrachten, digitaal contact tussen cliënt en arts en online contact met lotgenoten. Ook Jellinek biedt meerdere e-health programma’s aan en is daarom partner in de E-Health week.

Denk je nu: e-health? Dat klinkt ingewikkeld en technisch? Juist integendeel: e-health biedt veel voordelen. Het kan mensen helpen bij het verbeteren van hun gezondheid. Je kunt het programma in je eigen tempo doen en de tijd nemen voor een opdracht waar je even over na wilt denken. En wil je later verder gaan? Geen probleem.

Ook onze Jellinek e-health gebruikers leveren een bijdrage aan deze e-health week door een blog te schrijven over hun ervaringen met e-health. Nieuwsgierig geworden naar het Jellinek e-health aanbod? Neem dan eens een kijkje op onze website. Op deze pagina vind je alle informatie nog eens op een rijtje.

  1. Ik zou nooit naar een groep zijn gegaan, maar ik had wel echt hulp nodig. Digitale zelfhulp is een uitkomst. Ik ben er heel blij mee en mijn familie ook.
  2. De kracht van anonieme verbondenheid met lotgenoten ondersteunt. ‘Vandaag drinken we niet!’.
  3. Ik kon direct aan de slag en de regie over mijn leven weer in eigen handen nemen.
  4. Ook zonder behandelaar meer inzicht in eigen gedrag. Dankbaar, en misschien een beetje verbaasd, dat het mij ook gelukt is.

1. Ik zou nooit naar een groep zijn gegaan, maar ik had wel echt hulp nodig. Digitale zelfhulp is een uitkomst. Ik ben er heel blij mee en mijn familie ook.

“Digitale online zelfhulp is voor mij een uitkomst. Ik zou nooit naar een groep zijn gegaan of aan een afkickprogramma hebben deelgenomen waar je naartoe zou moeten. Die drempel is voor mij veel te hoog. Maar ik had dus wel echt hulp nodig en een programma. Dit is voor mij ideaal, vooral vanwege de verhalen en reacties van anderen die met hetzelfde probleem kampen. Een groot voordeel is dat ik het programma in mijn eigen ritme kan doen, op tijdstippen dat het mij uitkomt. Ik kan de opdrachten thuis maken en heb voldoende contact met lotgenoten via het forum. Het is bovendien anoniem waardoor ik makkelijker vertel waar ik allemaal tegenaan loop. En, je kunt het programma (en het forum) zo lang of vaak doen als je wilt zonder je te schamen. Dat is ook een heel groot voordeel want heel erg nodig. Het is geen makkelijk probleem dat je met een stappenplan van een paar weken eventjes oplost. Dus, ik ben er heel blij mee en mijn familie ook!”

2. De kracht van anonieme verbondenheid met lotgenoten ondersteunt. ‘Vandaag drinken we niet!’.

“Ik wist al langere tijd dat ik een probleem heb met alcohol. Ik ben eerder een jaar gestopt maar weer begonnen. Ik heb hulp nodig maar persoonlijke hulp zoeken is een stap te ver voor mij. De online ondersteuning van Jellinek heeft me over de streep getrokken op een moment van radeloosheid maar ook van besluitvaardigheid om te stoppen  met drinken. Ik drink nu 70 dagen niet, met één keer 1 glas wijn. Het forum helpt en ondersteunt me enorm. De valkuilen, de gedachtenkronkels, de zwakken momenten maar ook de wilskracht, erkenning en herkenning: alles is bespreekbaar. De anonieme verbondenheid is groot. Het programma is voor mij bijna afgerond maar ik blijf, zoals velen doen registreren en zeggen: ‘vandaag drink ik niet!’.”

3. Ik kon direct aan de slag en de regie over mijn leven weer in eigen handen nemen.

“De online zelfhulp is laagdrempelig, makkelijk toegankelijk en het belangrijkste: je kunt meteen beginnen! Als je eenmaal voor jezelf hebt erkend dat je wel degelijk een probleem hebt is het prettig meteen actie te kunnen ondernemen. Je registreert je, logt in, kunt meekletsen op het forum, wat echt een steun is, want zo zie je dat je er niet alleen voorstaat en dat meerdere mensen kampen met dezelfde valkuilen en emoties. Je hebt ook het gevoel dat je weer een stukje regie over je leven in handen neemt door meteen te anticiperen op de erkenning van je verslaving.”

4. Ook zonder behandelaar meer inzicht in eigen gedrag. Dankbaar, en misschien een beetje verbaasd, dat het mij ook gelukt is.

“Ik wist wel dat ik te veel dronk per keer en op een goede dag deed ik de test. Wat ik eigenlijk al wist werd bevestigd. Ook de slagzin ‘minderen of stoppen met alcohol’ trok mij aan, vooral dan dat minderen. Maar na 2 weken wist ik dat minderen bij mij niet lukte. Toen was ik met hulp van de mensen van het forum bewust geworden en er naar toe gegroeid om te stoppen. De knop was om. Nu 3 jaar en 6 maanden en ik ben dankbaar, en een beetje verbaasd, dat het gelukt is. Ik hoop dat ik nooit meer zo dom zal zijn om een glas waar alcohol in zit te drinken ik loop er met een groter boog omheen want ik wil wat ik nu verworven heb niet kwijt raken”


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat