Nieuws

Meer nieuws

De macht van je smartphone

11 februari 2015

Artikel over smartphoneverslaving in het AD van 7 februari

Onophoudelijk bezig zijn met je smartphone; het is een normaal beeld geworden op straat, in de trein en in je vriendengroep. Of het nu is voor een nieuwsupdate of de treintijden, contacten onderhouden of gewoon ter ontspanning: een smartphone is tegenwoordig voor velen een onmisbaar deel van hun leven. Maar wanneer is het te veel? Oftewel: wanneer ben je smartphoneverslaafd?

Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen: “Op zich is het niet erg dat mensen veel met hun telefoon bezig zijn. Pas als je werk en offline vriendschappen er onder gaan lijden en je slecht slaapt door de drang telkens op je telefoon te willen kijken, dan kun je spreken van problematisch gebruik.”

Van Geffen werkt als verslavingspsycholoog bij Jellinek Jeugd in Amsterdam. Ze behandelt bijvoorbeeld veel jongeren met een gameverslaving. “Ik heb nog nooit iemand over de vloer gehad voor alléén een verslaving aan de smartphone, maar ik neem het smartphonegedrag wel standaard mee in mijn behandelplan. Dat deed ik twee jaar geleden nog niet. In het behandelplan werken we met een maximum aantal uren ‘schermwerk’. Daar hoort natuurlijk ook de smartphone bij.”

Van Geffen denkt dat het voor iedereen goed is om eens kritisch te kijken naar het eigen smartphonegedrag. “Houd bijvoorbeeld eens bij hoeveel tijd je op een dag op je smartphone zit. Als je dan schrikt omdat dat bijvoorbeeld drie uur per dag is, terwijl je dacht dat het een half uur was, kun je jezelf afvragen of dat is wat je wilt. Wil je echt drie uur per dag besteden aan je telefoon, en niet aan iets anders?”

Lees het volledige artikel en tips in het Algemeen Dagblad van 7 februari (PDF) en check je smartphonegebruik hieronder:

Smartphone_checklist


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat