Ben ik verslaafd?

Medicijnverslaving

Heeft u een medicijnverslaving?

Ooit hebt u van uw huisarts een slaap- of kalmeringmiddel gekregen. Het hielp tegen angst of spanningen. En u viel makkelijker in slaap. Het advies is om deze middelen niet te lang te gebruiken. Na een aantal weken dagelijks gebruik kan al een verslaving aan slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen optreden.

Stoppen of minderen met medicijnen of slaapmiddelen?

Bij Jellinek is een behandeling niet zwaarder dan noodzakelijk. Licht als het kan, intensief als het moet. Er zijn geen of (voor bepaalde specifieke behandelingen) beperkte wachttijden. U bepaalt zoveel mogelijk de richting en setting van behandeling.

Wilt u grip leren krijgen op uw verslaving, dan is cognitieve gedragstherapie (individueel en/of in groepsverband) wellicht geschikt voor u, al of niet gecombineerd met medische behandeling.

Wilt u helemaal stoppen, en doet u dit graag met de steun van anderen die hetzelfde doormaken, dan is de Minnesotabehandeling gebaseerd op het 12-stappen model bij uitstek geschikt. Verbondenheid staat hier centraal.

Cognitieve GedragstherapieMinnesotabehandeling
 • Best bewezen behandeling verslaving
 • Veranderen van gedrag staat centraal
 • Poliklinische behandeling en intensieve behandeling (dag- en klinische behandeling)
 • Stoppen of gecontroleerd gebruik
 • Overdag en ’s avonds
 • (Deels) online behandeling mogelijk
 • Behandeling psychische klachten naast verslaving
 • Meest toegepaste behandeling verslaving
 • Verbondenheid staat centraal
 • Intensieve behandeling: dag- en klinische behandeling
 • Volledig stoppen
 • Mannen en vrouwen apart
 • Deelname aan zelfhulpgroepen

Bij Jellinek krijgt u hoop op een ander leven. Een leven zonder verslavende middelen of gokken. Zet vandaag nog de eerste stap en meld u aan.

Symptomen van medicijnverslaving

Door langdurig gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen kan het zijn dat u niet meer zonder kunt. U wordt nerveus van het idee onvoldoende medicijnen in huis te hebben. U neemt ze steeds vaker en eerder in. En merkt dat u meer nodig hebt om te kunnen slapen of de angst of spanning te dempen.

Mogelijk zijn uw gevoelens vervlakt en voelt u nog nauwelijks blijdschap of verdriet. U bent moe en futloos. Dit heeft invloed op uw werk of dagelijkse bezigheden en uw relaties met andere mensen.

Als u probeert te stoppen merkt u dat uw klachten toenemen, u wordt onrustig en slaapt slecht.

Langzaam afbouwen, niet abrupt stoppen

Mensen die langere tijd slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken en daarmee willen stoppen, adviseren we om het gebruik langzaam af te bouwen. Door stap voor stap af te bouwen, hebt u minder last van ontwenningsverschijnselen en zijn er minder risico’s op ernstige complicaties. Hoe lang het duurt om volledig af te bouwen verschilt per persoon.

Hulp bij afbouwen bestaat uit medische begeleiding en een psychologische behandeling. Samen met een arts stelt u een afbouwschema op. Bij het afbouwen krijgt u begeleiding. Daarnaast kunt u leren om op een andere manier om te gaan met uw angst- of spanningsklachten. Bijvoorbeeld door het volgen van een gerichte behandeling voor uw klachten, zodat ze echt verminderen in plaats van onderdrukt worden. Als er sprake is van een specifieke angststoornis of een andere stoornis waarvoor behandeling nodig is, bieden wij die ook.

Voordelen van stoppen of minderen

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat