Ben ik verslaafd?

Heroïneverslaving

Heeft u een heroïneverslaving?

Heroïne is een dempend middel. Het kan een euforisch, gelukkig gevoel geven en pijn of andere negatieve gevoelens onderdrukken. Heroïne is zeer verslavend. Gebruikers kunnen zeer sterk naar het middel verlangen en zetten er alles voor opzij. Dit komt door het verlangen naar het gelukzalige en pijnstillende gevoel maar ook doordat ernstige ontwenningsverschijnselen optreden als u niet gebruikt.

Het lichaam went zeer snel aan heroïne, u heeft al heel gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen. De euforie van het begin wordt niet meer ervaren. De kans op verslaving is zeer groot. Weinigen weten het gebruik in de hand te houden.

Stoppen of minderen met heroïne?

Bij Jellinek is een behandeling niet zwaarder dan noodzakelijk. Licht als het kan, intensief als het moet. Er zijn geen of (voor bepaalde specifieke behandelingen) beperkte wachttijden. U bepaalt zoveel mogelijk de richting en setting van behandeling.

Wilt u grip leren krijgen op uw verslaving, dan is cognitieve gedragstherapie (individueel en/of in groepsverband) wellicht geschikt voor u, al of niet gecombineerd met medische behandeling.

Wilt u helemaal stoppen, en doet u dit graag met de steun van anderen die hetzelfde doormaken, dan is de Minnesotabehandeling gebaseerd op het 12-stappen model bij uitstek geschikt. Verbondenheid staat hier centraal.

Cognitieve GedragstherapieMinnesotabehandeling
 • Best bewezen behandeling verslaving
 • Veranderen van gedrag staat centraal
 • Poliklinische behandeling en intensieve behandeling (dag- en klinische behandeling)
 • Stoppen of gecontroleerd gebruik
 • Overdag en ’s avonds
 • (Deels) online behandeling mogelijk
 • Behandeling psychische klachten naast verslaving
 • Meest toegepaste behandeling verslaving
 • Verbondenheid staat centraal
 • Intensieve behandeling: dag- en klinische behandeling
 • Volledig stoppen
 • Mannen en vrouwen apart
 • Deelname aan zelfhulpgroepen

Bij Jellinek krijgt u hoop op een ander leven. Een leven zonder verslavende middelen of gokken. Zet vandaag nog de eerste stap en meld u aan.

Behandeling met methadon (locatie Utrecht)

Afkicken kan ook onder medische begeleiding. Je wordt ondersteund met bijvoorbeeld methadon waarvan de dosis langzaam wordt afgebouwd. In de meeste gevallen wordt methadon echter verstrekt in een blijvende onderhoudsdosis. Methadon is een synthetisch opiaat, dat langer werkt dan heroïne (gemiddeld ongeveer 24 uur).

Door deelname aan een onderhoudsprogramma kan de gebruiker terugkeren in een normaal dag- en nachtritme en hoeft niet voortdurend op zoek naar heroïne. Door de regelmaat kan de gebruiker in lichamelijk, geestelijk en sociaal opzicht verbeteren. Methadon is zuiver en wordt over het algemeen via de mond ingenomen. Er is dan geen risico meer van besmette naalden. De risico’s van methadon zijn verder dezelfde als die van heroïne: het is en blijft een zwaar verdovend middel.

Behandeling met heroïne (locatie Utrecht)

Het is vaak moeilijk definitief van de heroïne af te kicken. De geestelijke afhankelijkheid vormt de grootste hinderpaal. De onderliggende problemen bestaan immers nog steeds en het opbouwen van een nieuw leven is moeilijk en zwaar. Langdurig heroïneverslaafden komen in aanmerking voor behandeling met heroïne. We proberen te voorzien in de behoefte aan opiaten, zodat er stabiliteit komt in het leven van de cliënt en hij of zij kan werken aan gezamenlijk gestelde doelen. Cliënten gebruiken de heroïne ter plekke onder medisch toezicht.

Een beperkt aantal cliënten kan deelnemen aan de heroïnebehandeling. Cliënten moeten voldoen aan een aantal criteria. Aanmelding en procedure verloopt via hun mentor van het methadonteam. De behandeling vindt plaats in de heroïnekliniek Utrecht.

Symptomen van heroïneverslaving

U merkt dat u verslaafd raakt als u steeds meer heroïne nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Ook hebt u lichamelijke klachten als u niet gebruikt.

Door het heroïnegebruik ontstaan er al snel allerlei problemen. Zoals psychische klachten, problemen met uw gezondheid, met werk, geld en op sociaal vlak. U kunt eigenlijk niet meer functioneren zoals u zou willen, alles draait om de heroïne.

Voordelen van stoppen of minderen met heroïne

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat