Behandelingen

Verslaving en psychische problemen

Let op: ivm het Coronavirus is ons behandelaanbod tijdelijk gewijzigd. Bekijk hier de laatste updates.

Hebt u, naast een verslavingsprobleem, last van psychische klachten? Zoals een depressie, angst,  ADHD of PTSS? Ons Dubbeldiagnoseteam pakt zowel uw verslaving als uw psychische klachten aan.

Psychische klachten en een verslavingsprobleem komen relatief vaak samen voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de cliënten met een verslavingsprobleem ook psychische klachten heeft. Andersom, veel cliënten met psychische klachten gebruiken overmatig veel alcohol of drugs. Daar zijn verschillende redenen voor. Sommige mensen proberen zich door alcohol en drugs even wat beter te voelen. Anderen krijgen door hun gebruik juist psychische klachten of ze worden erger. Ook een biologische aanleg of traumatische gebeurtenis kan een rol spelen.

Behandeling bij dubbele diagnose

Soms blijkt al tijdens het intakegesprek dat het nodig is om meteen uw psychische klachten te onderzoeken. Maar bij de meeste cliënten stellen we dat nog even uit. U krijgt dan het advies te beginnen met een behandeling voor uw verslaving. Als na een paar weken blijkt dat u nog steeds psychische klachten hebt, volgt alsnog een nader onderzoek.

Voor de meeste psychische klachten kunt u terecht bij het Dubbeldiagnoseteam. Dit team is gespecialiseerd in de behandeling van psychische klachten bij cliënten met een verslavingsprobleem. Dit geldt niet voor schizofrenie, psychotische stoornissen, autisme en eetstoornissen. Voor een behandeling daarvan kunnen we wel doorverwijzen.

Zodra bekend is wat er met u aan de hand is, bespreekt u met de behandelaar welke behandelingen er mogelijk zijn. Meestal volgt u, naast de verslavingsbehandeling, een behandeling voor uw psychische klachten. Soms krijgt u het advies om te kiezen voor 1 behandelaar. Er zijn combinaties van klachten die altijd door 1 behandelaar worden behandeld, zoals een verslaving en een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Wetenschappelijk onderzoek

Het Dubbeldiagnoseteam past alleen wetenschappelijk onderzochte behandelmethodes toe en houdt rekening met nationale en internationale behandelrichtlijnen. In de meeste gevallen betekent dit dat uw behandeling gebaseerd zal zijn op cognitieve gedragstherapie. Om de kwaliteit van onze behandelingen te vergroten voert Jellinek wetenschappelijk onderzoek uit. Ook een deel van de behandelingen van het Dubbeldiagnoseteam is in de afgelopen jaren onderzocht. Dit heeft geleid tot en speciale behandelingen voor verslavingsproblemen plus PTSS, verslavingsproblemen plus huiselijk geweld en verslavingsproblemen plus ADHD.

U kunt bij het Dubbeldiagnoseteam ook terecht voor een second opinion.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt u om weer grip te krijgen op uw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld u aan voor een behandeling. Wilt u liever persoonlijk contact bel dan 020-590 44 44.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat