Nieuws

Meer nieuws

Amsterdams Rookalarm: zorgverleners in actie voor een rook-arm Amsterdam!

15 juli 2016

“Ik kan het niet aanzien! Als ik zo’n scholier voorbij zie fietsen met een sigaret in zijn mond dan wil ik hem wel van zijn fiets trekken om te vertellen hoe slecht hij bezig is! Tegelijkertijd realiseer ik me dat we een omgeving hebben gecreëerd waarin roken nog altijd (te) normaal wordt gevonden.” Aan het woord is huisarts Ilona Statius Muller. “Als professionals in de zorg worden we dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van roken. En dan zijn we te laat.” Daarom is zij één van de initiatiefnemers van het Amsterdams Rookalarm, waarin zorgverleners zich verenigen voor een rook-arm Amsterdam.

Wat is het Amsterdams Rookalarm?

Het Amsterdams Rookalarm stimuleert maatregelen die bijdragen aan een rook-arm Amsterdam. Het initiatief wil voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Ouders, leerkrachten en sportclubs maken we bewust van hun voorbeeldrol. Ook moet er meer bekendheid en betere toegankelijkheid komen van stoppen-met-roken ondersteuning voor rokers die willen stoppen. Verder moet meeroken tot een minimum worden beperkt.

Waarom in Amsterdam?

Amsterdam heeft het hoogste percentage rokers, vergeleken met andere grote steden in Nederland. Nog een reden: na een jarenlange daling zien we nu weer een lichte stijging van het aantal rokers onder de volwassenen (19-34 jaar) in Amsterdam. Wij, Amsterdamse zorgverleners, vinden dat het nu de hoogste tijd is om eindelijk de juiste maatregelen te nemen zodat het aantal rokers in Amsterdam weer gaat dalen. Vanaf vandaag worden alle huisartsen, verloskundigen en Ouder- en Kindteams in Amsterdam gevraagd aandacht te besteden aan de Rookvrije Generatie, door het ophangen van toegestuurde campagne posters en het verspreiden van andere campagnematerialen.

Wie zijn wij?

Amsterdams Rookalarm is een initiatief van de Huisartsenkring Amsterdam, Jellinek, 1ste Lijn Amsterdam en GGD Amsterdam.

Meer weten?
Ilona Statius Muller
E-mail: huisartsenkringamsterdam@lhv.nl
Telefoon: 020 – 344 59 88 of 06 – 520 575 18


Terug naar nieuwsoverzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat