Aandacht voor ouders, jongeren en beroepskrachten!

Middelengebruik, gamen en gokken kunnen in coronatijd enerzijds voor afleiding zorgen, anderzijds kan het gevoel van kwetsbaarheid versterken. Jellinek Preventie is er voor iedereen die hier graag ondersteuning bij zou willen hebben. Als professional, als ouder of als jongere. Neem contact op met Jellinek Preventie als je vragen hebt over middelengebruik, gamen en gokken. Over je eigen gebruik of gedrag of als je je zorgen maakt om iemand anders.  

In dit nieuwsoverzicht vertellen we je graag over een aantal ontwikkelingen van onze afdeling rondom ouders, beroepskrachten en jongeren. Lees per regio over de ontwikkelingen en/of ons aanbod of klik door de leeswijzer:   

Regio Amsterdam

Jellinek ontwikkelt in samenwerking met studenten voorlichtingsvideo’s

In samenwerking met studenten heeft Jellinek Preventie voorlichtingsvideo’s ontwikkeld voor studenten. De video’s gaan over het gebruik van lachgas, tabak, alcohol en cannabis. De video’s zijn er voor studenten zelf en ze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden door docenten tijdens de lesuren. Heb jij de video’s al gezien?

Aanbod voor VO en MBO scholen in de stad 

Wil je een voorlichting op school? Tips voor gespreksvoering? Een adviesgesprek voor een student? Of ondersteuning bij het beleid rondom genotmiddelen op school? Jellinek Preventie is beschikbaar voor ondersteuning. Neem contact op met Fabian de Jong via 06 11 59 54 54 of fabian.de.jong@jellinek.nl.

Jeugdzorg 

Peer to peer voorlichting in de stad 

Het peer to peer aanbod van Jellinek Preventie betreft Connect en Mama & Papa Cares. Deze voorlichtingen kunnen bijvoorbeeld op school gegeven worden of in een buurthuis. De voorlichtingen van Connect zijn nog steeds in te zetten! Mocht een live voorlichting niet mogelijk zijn, dan kan je deze voorlichting ook online aan te vragen. Belangrijke thema’s zoals lachgas, cannabis en gamen worden op een interactieve manier bespreekbaar gemaakt door onze peers. 

Online voorlichtingen door de peereducators van Mama & Papa Cares in ZuidOost

Werk of ken je opvoeders in Amsterdam Zuidoost die het fijn zouden vinden om met andere opvoeders in gesprek te gaan over actuele thema’s? De opvoeders van Mama & papa Cares (moeders, vaders, opa’s, oma’s, tantes en ooms) praten met andere opvoeders op een leuke en leerzame manier. Dit doen we door over thema’s te spreken waar we niet dagelijks over willen en kunnen praten. Thema’s die moeilijk bespreekbaar zijn. Zoals opvoeding alcohol en middelengebruik stress. Tijdens de bijeenkomsten delen we ervaringen met elkaar. Door ervaringen met elkaar te delen en te luisteren naar elkaar, versterken wij elkaar. Vanwege de huidige maatregelen vinden onze bijeenkomsten nu ook online plaats. Al onze bijeenkomsten zijn gratis en anoniem. Ziet u hier problemen in? Bel ons vooraf even, dan kijken hoe we dit samen op kunnen lossen. 

KOPP/KOV 

Ben jij of ken jij iemand die een ouder heeft met verslavingsproblematiek, psychische problematiek of allebei? Arkin Preventie is er voor jou. Bekijk het aanbod KOPP/KOV aanbod op de website 

Regio Utrecht

Onderwijs

Op 24 en 25 februari zijn in de Metaal Kathedraal in Utrecht twee voorlichtingsfilmpjes opgenomen in samenwerking met Marlette van den Bergh, ‘Verhalen die verbinden’.
De filmpjes zijn bedoeld voor ouders van kinderen, van 16 jaar en ouder, en voor ouders van kinderen, vanaf 16 jaar met (al licht problematisch) middelengebruik / problematisch gamegedrag. We verwachten dat de filmpjes eind maart online gaan. Omdat we nu niet fysiek bij ouderavonden aanwezig kunnen zijn, is dit een alternatief voor o.a. mentoren om aan ouders te tonen. In december 2020 hebben we om dezelfde reden een video ontwikkeld voor ouders van kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud.  

Online Ouderavond ‘Ouders van NIX?!’

Hoe ga je met je kind in gesprek over alcohol, roken en blowen? Helpt het om grenzen te stellen, of wordt het daardoor alleen maar spannender? En hoe gaan andere ouders hiermee om?

Ben je ook nieuwsgierig en praat je graag mee? Meld je dan hier aan voor onze online ouderavond op donderdagavond 25 maart 2021 en/of dinsdagavond 30 maart 2021. Beide ouderavonden starten om 20:00 uur en eindigen rond 21:30 uur.
Een dag voor de online ouderavond ontvang je een link per mail om deel te nemen.
Wil je over dit onderwerp alvast meer informatie en handvatten, kijk dan op ouderavondonline.nl

Netwerkbijeenkomst Amersfoort Professionals

Op 24 maart organiseert Indebuurt033 in samenwerking met Jellinek Preventie de 6e netwerkbijeenkomst voor professionals “gezamenlijke aandacht geeft kracht”. Thema is de samenwerking tussen het onderwijs, welzijn/preventie en de hulpverlening.

Jeugdzorg

De aanpak van Lachgas

Buurtteammedewerkers hebben eind 2020 hun zorg en signalen rondom lachgasgebruik onder kwetsbare jongeren kenbaar gemaakt. Ze rapporteerden dagelijks gebruik, lichamelijke klachten, verslavingsgedrag, achterliggende problematiek en zochten de samenwerking op.

Jellinek hanteert een integrale aanpak rondom vroegsignalering en het terugdringen van riskant middelengebruik door het inzetten van een veelheid aan interventies. Maar er zijn ook nog een hoop vragen: over wat voor groep jongeren hebben we het precies? En wat maakt dat deze jongeren in de problemen komen?

Om deze vragen te beantwoorden en het lachgasgebruik onder kwetsbare jongeren terug te dringen zoeken ook wij de samenwerking op. Met onze ketenpartners in de wijk, maar ook Utrecht-breed.

Heb jij signalen van problematisch lachgasgebruik? Wil je meedenken aan een constructieve aanpak van dit relatief nieuwe fenomeen? Of ben je benieuwd naar wat Jellinek Preventie voor jouw afdeling kan betekenen? Neem contact op met Philip.goedhoop@jellinek.nl.

KOPP/KOV

De jongerengroep Praten Helpt! start een week later op 8 maart. Er kunnen nog jongeren aangemeld worden. Voor info een aanmelden mail naar: koppkov@jellinek.nl

Nieuw! 2 -5 Jaar: Piepje

Vanwege Corona bieden we onze nieuwe interventie “Piepje” nu ook individueel aan. Piepje is voor kinderen vanaf 2 tot 5 jaar, die te maken hebben met stress en spanningen thuis door bv een ziekte of een scheiding. Kinderen nemen samen met hun ouder(s) deel. De interventie is kosteloos en we werken niet met dossiers. We kunnen in overleg ook maatwerk leveren en kunnen indien dit wenselijk is gebruik maken van een tolk.

Bel of mail ons als je vragen hebt of een ouder en kind wil aanmelden naar; koppkov@jellinek.nl.

Op 18 februari werd vanuit Jellinek Preventie Utrecht de eerste netwerkbijeenkomst voor professionals georganiseerd vanuit KOPP/KOV: “Hoe is het eigenlijk met jou”. Tijdens deze bijeenkomst ging het over de signalen, risico en beschermende factoren en het aanbod.

Volgende bijeenkomst zal gehouden worden op 9 september van 15.00 tot 16.30. Daarin zal vooral het thema; “Hoe ga je in gesprek met ouders en kinderen centraal staan”

Amersfoort
  • 3 juni 2021 wordt in Amersfoort de theatervoorstelling met BINT georganiseerd (vorige jaar in Utrecht groot succes). 

Regio Gooi en Vechtstreek

Onderwijs

Jellinek is beschikbaar voor studenten en beroepskrachten

Jongeren kunnen meer psychische klachten ervaren als gevolg van corona. Voor sommige jongeren zijn de motieven om middelen te gebruiken veranderd. We zien een verschuiving van ‘lekker, leuk en gezellig’, naar het dempen van negatieve gevoelens, zoals stress en eenzaamheid. Door vroegtijdig te signaleren kunnen we jongeren preventief ondersteunen en risicovol gebruik voorkomen. Ben jij al bekend met ons aanbod?

Je kunt jongeren nog steeds naar ons doorverwijzen voor adviesgesprekken en moti4 trajecten. Deze bieden wij zowel op onze locatie in Hilversum aan, maar kunnen eventueel ook online of op locatie uitgevoerd worden. Ook zijn wij nog steeds bereikbaar voor beroepskrachten die behoefte hebben aan consultatie en advies. Voor vragen en doorverwijzingen kan gemaild worden naar preventiegv@jellinek.nl

Webinar: Hoe praat ik met mijn kind over alcohol of blowen? Meld je aan!

Op 14 april krijg je als ouder tips en ideeën over hoe je met je puber in gesprek kan gaan over dit onderwerp.

28 januari hebben 300 ouders uit Gooi & Vecht deelgenomen aan een succesvolle ouderavond. Naast het delen van gesprekstips was het mogelijk om vragen te stellen via de chat. Deze werden tijdens de bijeenkomst behandeld. Heb je dit gemist? Geen zorgen! Op 14 april staat de volgende gepland.

GGD Gooi & Vechtstreek & Jellinek Preventie organiseren:
Praten met je kind over alcohol, roken, blowen en lachgas:
14 april van 20.00-21.15.

Klik hier om je aan te melden!

Jeugdzorg

Preventie in gesprek met jongeren: een adviesgesprek is zo aangevraagd

Jongeren kunnen meer psychische klachten ervaren als gevolg van corona. Voor sommige jongeren zijn de motieven om middelen te gebruiken veranderd. We zien een verschuiving van ‘lekker, leuk en gezellig’, naar het dempen van negatieve gevoelens, zoals stress en eenzaamheid. Door vroegtijdig te signaleren kunnen we jongeren preventief ondersteunen en risicovol gebruik voorkomen. Ben jij al bekend met ons aanbod?  Je kunt jongeren nog steeds naar ons doorverwijzen voor adviesgesprekken en moti4 trajecten. Deze bieden wij zowel op onze locatie in Hilversum aan, maar kunnen eventueel ook online of op locatie uitgevoerd worden. Ook zijn wij nog steeds bereikbaar voor beroepskrachten die behoefte hebben aan consultatie en advies. Voor vragen en doorverwijzingen kan gemaild worden naar preventiegv@jellinek.nl.

KOPP/KOV

Wanneer kunnen wij wat voor jou betekenen als er thuis sprake is van spanning of stress? Hieronder vind je de data van ons preventief en gratis aanbod op het gebied van KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met een Verslaving) in het voorjaar van 2021.

  • Piep zei de muis (4-8 jaar) 14 bijeenkomsten/ 1,5 uur 
    Start: 23 maart 16.00 – 17.30  
  • Doe-praatgroep (8-12 jaar) 9 bijeenkomsten / 1,5 uur
    Start: de groep zit vol. Aanmelden kan altijd voor de volgende groep! 
  • Time 4 U (12-16 jaar) 9 bijeenkomsten / 1,5 uur
    Start: 13 april dinsdag 16.30- 18:00 

Bij interesse, vragen of voor overleg kun je ook altijd contact met ons opnemen via de mail: koppkov@arkinjeugd.nl of telefonisch: Jochen Starreveld: 06 – 15 02 74 92, Lonneke Heere: 06 – 52 62 55 51, Mariëlle Benic: 06 – 41 78 35 19

Aanbod webinars

Het komende jaar zullen er elke maand online webinars worden uitgezonden. Check hier de datums en thema’s of schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Gamen in tijden van Corona

25 maart om 19.30, uur 8 april om 13:00 uur

Hoe werkt een game eigenlijk? Hoe kan je als beroepskracht ouders adviseren in vraagstukken rondom gamen? Wanneer moeten ouders zich zorgen maken? En als het gamegedrag veranderd doordat de jongere vaker thuis is?

Tijdens deze lezing vertelt Rogier je hier alles over gamegedrag en geeft goede tips hoe je ouders kan adviseren in tijden van Corona.

Trainers: Rogier & Yvonne

Datum: 25 maart om 19.30, uur 8 april om 13:00 uur. Schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Lachgas, feiten en fabels. Ervaringen van een peer

14 april om 13.00 uur en 21 april om 19.30 uur

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Lachgas is populairder dan ooit. Veel professionals maken zich veel zorgen over dit middel. Jongeren een stuk minder. Tijdens deze lezing vertellen we nieuwe ontwikkelingen rondom dit middel en is onze eigen peer is aan het woord!

De peer vertelt over haar eigen ervaringen, waarom hij dit middel graag gebruikt maar ook welke hulp en welke adviezen hij van jongerenwerkers en hulpverleners zou willen.

Trainers: Lon & Sarsani

Datum: 14 april om 13.00 uur en 21 april om 19.30 uur. Schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Webinar: KOPP/KOV

17 mei 15.00 uur en 20 mei 19.30 uur

Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblematiek hebben een grotere kans om later zelf ook deze klachten te ontwikkelen.

Wat zien we in de praktijk? Hoe kan je vanuit jouw professionaliteit ouders ondersteunen die kampen met deze klachten? Tijdens deze webinar bespreken we de signalen, risico’s en beschermende factoren.  Er wordt een weergave gemaakt van het brede scala aan aanbod in de verschillende regio’s. Tijdens dit webinar wordt hier een antwoord op gegeven.

Trainers: Aline & Dagmar à 17 mei 15.00-16.30 en 20 mei 19.30-21.00. Schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Inschrijving is gratis. Er worden geen opnames gemaakt voor externen. Als je er niet bij kan zijn hou dan de nieuwsbrief in de gaten. Later in het jaar komt er een nieuwe reeks webinars met dezelfde thema’s.

Mentale klachten en drugs bij jongeren in Coronatijd

8 juni om 19.30 uur en 28 juni om 13.00 uur.

Dat jongeren last ervaren van het leven in Coronatijd is niet nieuws. Steeds vaker krijgen we signalen van jongeren die kampen met mentale klachten door de druk die zij ervaren. Online lessen, geen sport of ander samenkomen. Steeds meer beperkingen zorgen ervoor dat jongeren kampen met klachten zoals stress en depressieve gevoelen. Het zou kunnen dat jongeren daardoor ook meer, vaker of alleen drugs gaan gebruiken.

Lonneke (Arkin Jeugd en Gezin) en Shereen (Jellinek preventie) vertellen wat over deze mentale klachten en drugs in Coronatijd. Lonneke is gespecialiseerd in het herkennen van deze depressieve gevoelen en stress klachten bij jongeren. In deze webinar vertellen zij hoe je als professional kan signaleren, het gesprek aan kan gaan en doorverwijzen naar de juiste plek.

Trainers: Lonneke & Shereen

Datums: 8 juni om 19.30 uur en 28 juni om 13.00 uur

Motiverende gespreksvoering over middelengebruik en beeldbellen. Tips en tricks voor hulpverleners

1 juli 19.30 uur en op 8 juli om 13.00 uur

Jongeren motiveren hun huidige gedrag te veranderen. Dat is geen makkelijke klus! Zeker niet als het gaat om drugs of drank gebruik. In deze korte lezing spijkeren de preventiewerkers je de beginselen van motiverende gesprekvoering bij.

Je krijgt tips om met jongeren te praten over middelen. Hoe kun je jongeren tips geven om een prettige werkplek te creëren? En welke vragen helpen om het gesprek te voeren in een digitale omgeving.

Trainers: Philip & Jurrit

1 juli avond 19.30 en 8 juli overdag 13.00. Schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Schrijf je hier in voor 1 of meerdere thema’s!

Alcoholgebruik neemt toe tijdens lockdown 

Het Zweedse onderzoek laat zien dat in welvarende landen het alcoholgebruik toenam tijdens de eerste lockdown. In lage inkomens landen nam de verkoop en het gebruik van alcohol juist af. Corona veroorzaakt bij veel mensen isolatie, verveling, stress en depressieve gevoelens. Deze gevoelens kunnen leiden tot excessief alcoholgebruik. Andersom kan alcoholgebruik deze gevoelens juist versterken.  

Alcoholgebruik en dan met name zwaar drinken neemt ook extra risico’s met zich mee als je besmet wordt met het coronavirus. Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier glazen  (vrouwen) of zes glazen (mannen) alcohol op een dag gedronken worden. 

Meer weten?  lees het onderzoek over alcohol en het coronavirus.

Advies of hulp nodig? Bel met de Jellinek advieslijn: 088-5051220 

Gokkeninfo 

Op 1 April 2021 gaat de nieuwe kansspelwet van kracht: de wet Kansspelen Op Afstand (KOA). Met deze wet wordt online gokken legaal. Daarom is Gokkeninfo.nl ontwikkeld. De website is een initiatief van Verslavingskunde Nederland en het Trimbos-instituut en heeft tot doel om spelers, naasten, zorgprofessionals als kansspelaanbieders objectieve informatie te geven en de drempel naar zorg te verlagen indien nodig. Denk hierbij aan de nieuwste ontwikkelingen rondom de wet, cijfers over gokken, de risico’s van gokken, een zorgkaart en een zelftest.

Ook is er een praktische e-learning te vinden voor POH-GGZ, Huisartsen, Psychologen en/of hulpverleners in de BGGZ en Schuldhulpverleners. Verspreid deze scholing gerust in uw netwerk. Via de site is trouwens ook een Gokkeninfo poster en foldermateriaal beschikbaar. Neem een kijkje op www.gokkeninfo.nl en lees meer over de nieuwe wet. 

Preventief adviesgesprek 

Wil je advies over het middelengebruik van je kind, of maak je je zorgen om je naaste? Je kunt bij ons terecht voor een gratis adviesgesprek met een preventiewerker. We maken geen dossier op, en er is geen verwijzing nodig. Gedurende de corona-maatregelen vinden deze gesprekken plaats via beeldbellen. In overleg kunnen de gesprekken ook op locatie plaatsvinden.  

Een adviesgesprek is zo aangevraagd. Je kunt mailen naar preventie@jellinek.nl of bellen met de Jellinek Advieslijn: 088 505 1220. Deze is elke werkdag bereikbaar van 8:30-17:00.