3 vragen aan Iris | Preventiewerker en tevens naastbetrokkene

Vraag 1: Welke boodschap zou je naasten die nog geen hulp hebben gezocht willen geven?
Het kan een grote stap zijn om hulp te zoeken, om je verhaal te delen met anderen maar ik zou het iedereen gunnen. Ik weet nog dat ik de eerste keer heel erg spannend vond, maar de gedachte dat iedereen zich zo voelt hielp mij over de drempel. Ontdekken en bevestigd krijgen dat je niet de enige bent in deze situatie en de herkenning vinden bij elkaar was heel erg waardevol en nam de spanning weg.

Vraag 2: Wat voor hulp heb je zelf in jouw situatie gehad? Had online hulp een uitkomst voor je kunnen zijn?
Ik maakte me destijds veel zorgen om mijn naaste, nadenken hierover ging eigenlijk de hele dag door. Als hij er was, was ik vaak aan het aftasten hoe hij gestemd was en paste ik mij daarop aan. Als het slecht met hem ging had dat vroeger veel invloed op hoe ik mij voelde. Ook vond ik het frustrerend en maakte het machteloze gevoel mij erg verdrietig. Ik wilde graag praten met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zaten. Bij een jongerengroep van Alateen kon ik andere jongeren te ontmoeten en in gesprek gaan met hen. Daar heb ik toen veel aan gehad. Toen ik op latere leeftijd hulp heb gezocht had ik nog steeds de behoefte om mensen in het echt te zien en spreken maar was een online hulp misschien een goede aanvulling geweest.

Vraag 3: Wat zou het voordeel kunnen zijn van een online tool zoals Samen Nuchter?
Samen Nuchter een online zelfhulpprogramma dat je helpt om op een effectieve manier met je naaste te communiceren en hem/haar te motiveren. Bovendien leer je nieuwe vaardigheden en er is een forum waar veel lotgenoten actief zijn. Voor mij is het nu minder relevant omdat ik mijn naaste heel weinig zie en inmiddels goed met de situatie om kan gaan. Maar ik kan me voorstellen dat er voor naasten veel informatie/tips te vinden zijn die erg waardevol kunnen zijn en je verder helpen. Online kun je deze info/tips altijd teruglezen. Dat is handig.