Worden aan tabak stoffen toegevoegd om de kans op verslaving te vergroten?

Ja beslist. Aan tabak worden allerlei stoffen toegevoegd om de verslavingskans te vergroten. Ook worden smaak- en geur stoffen toegevoegd. De sigaret is een ‘high-tech-product’ gemaakt om op efficiënte wijze nicotine te verstrekken aan de roker.

Stoffen die toegevoegd worden zijn:

  • Luchtwegverwijders
  • Smaak- en geurstoffen

Luchtwegverwijders

Fabrikanten voegen stoffen toe die de luchtwegen verwijden (cacao-preparaten, stikstofdioxide). Hierdoor kan de rook dieper geïnhaleerd worden en kan er meer nicotine worden opgenomen.

Smaak- en geurstoffen

Fabrikanten voegen smaakstoffen (suiker, chocolade, vanille, honing) toe om de smaak milder en minder scherp te malen. Hierdoor denken beginnende rokers positiever over roken. Smaakstoffen en geurstoffen helpen ook om de rook aangenamer en makkelijker inhaleerbaar te maken. De startende roker kan dan makkelijker met roken beginnen (1).

Lijst met toegevoegde stoffen

10% van de moderne Amerikaanse sigaret bestaat uit toegevoegde stoffen. In 2000 werden tabaksfabrikanten in de Verenigde Staten bij wet verplicht om een volledige lijst met toegevoegde stoffen openbaar te maken. Het ging hier maar liefst om 599 ingrediënten (2). Vanaf 20 mei 2017 mogen sigaretten met een smaakje niet meer verkocht worden in Nederland. Met uitzondering op mentholsigaretten. Die mogen vanaf 20 mei 2020 niet meer verkocht worden (3).

Teelt

Ook bij de teelt van tabak wordt geprobeerd het nicotine gehalte te verhogen. Door verdeling en kruising zijn tabaksplanten ontstaan met een hoog nicotine gehalte. In feite wordt de roker door het toevoegen van stoffen door de tabaksindustrie gemanipuleerd. Rokers zijn zich nauwelijks bewust dat zij allerlei extra stoffen toegediend krijgen (1). Doordat de stoffen ook niet op de verpakking vermeld hoeven te worden zal die bewustwording er ook niet komen.

Bronnen

  1. Wat rookt de Nederlandse jeugd en waarom? RIVM 2009
  2. Willemsen, M. e.a. Stimulerende middelen: tabak. In: Drugs en Alcohol, gebruik misbruik en verslaving (2009)
  3. Waar moet ik op letten bij de nieuwe regels op tabak en rookwaren? RIVM

 

Versie: oktober 2020