Vraag & Antwoord

Wat zijn de risico’s van paddo’s of truffels?

Op korte termijn is het vervelendste gevolg dat als de trip verkeerd valt, je een uiterst nare ervaring krijgt. Je krijgt een bad trip, je wordt dan angstig en raakt in paniek. Wanneer je het contact met de realiteit verliest kan dat gevaarlijk zijn.

Die nare ervaring heeft vaak te maken met niet goed voorbereid zijn of vermoeid zijn. In Amsterdam moest de ambulance in de eerste 8 maanden van 2008 97 keer uitrijden vanwege paddogebruik. In 98% van de gevallen zijn de slachtoffers toeristen (1). In de helft van de gevallen werd het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd. In december 2008 zijn paddo’s verboden. Mogelijk dat in 2009 en 2010 een daling optreedt van het aantal ambulance ritten.

Flashback

Een enkele keer kan een flashback optreden. Bij een flashback wordt een gedeelte van de trip opnieuw beleefd. Het gebruik van cannabis, het komen in situaties die herinneren aan eerder gebruik of vermoeidheid kunnen een flashback veroorzaken. Ze komen overigens bij paddo’s zelden voor.

Verslaving

De kans op verslaving is gering. Wel is er sprake van een snelle gewenning. Als je te vaak na elkaar gebruikt treden de effecten niet meer op en moet je enige tijd stoppen om de effecten weer te voelen.

Geen lichamelijke risico’s

De lichamelijke risico’s van psychedelische paddenstoelen zijn verwaarloosbaar. Blijvende orgaanschade is tot nu nergens gemeld. De giftigheid van psilocybine is zeer laag. Schattingen suggereren dat een dodelijke dosis psilocybine tenminste 1000 keer de werkzame dosis is, dat is een zeer brede veiligheidsmarge (2).

Rem op veelvuldig gebruik

De eigenschappen van paddo’s zorgen ervoor dat de drug niet vraagt om herhaald gebruik. Dat komt door:

Mensen die labiel zijn of psychische problemen hebben, hebben een grotere kans om door gebruik van paddo’s in de problemen te komen. Voor kinderen zijn psilocybine-bevattende paddenstoelen giftig.

Tenslotte:

Paddenstoelen die tripeffecten geven, zijn soms moeilijk te onderscheiden van de giftige soorten. Zelf zoeken van paddenstoelen is dan ook ten zeerste af te raden.

 

Bronnen:

(1) GGD Amsterdam
(2) Gable RS. Comparison of acute lethal toxicity of commonly abused psychoactive substances. Addiction 2004; 99(6)

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat