Waarom raak je aan roken zo snel verslaafd?

Je raakt aan roken snel verslaafd omdat je lichaam vrijwel onmiddellijk aan tabak went. Is je lichaam gewend aan het effect van nicotine en zakt het nicotinepeil in het bloed, dan word je onrustig of gespannen waardoor mensen weer gaat roken.

In 2009 zijn door een groep van experts drugs gerangschikt naar het risico op verslaving. Tabak werd na heroïne en crack als de meest verslavende stof gezien. Methamfetamine, cocaïne en alcohol scoorden lager (1). In een Amerikaans onderzoek werd de verslavingskans aan tabak (32%) zelfs nog hoger ingeschat dan bij opiaten (23%) (2).

Waardoor is tabak zo verslavend?

Bij het verslaafd raken spelen verschillende factoren een rol.

1. Beloningscentrum

Het beloningscentrum wordt geprikkeld waardoor je je lekker gaat voelen. Naar dit gevoel ga je sterk verlangen.

2. Gewenning

Je lichaam went onmiddellijk aan nicotine. Is het nicotineniveau te laag dan reageert je lichaam met onthoudingsverschijnselen. Je wordt onrustig en kunt je minder goed concentreren. Door te roken verdwijnen deze verschijnselen weer. Je wordt weer rustig en kunt je weer concentreren.

Opvallend is dat mensen denken dat ze van roken rustig worden. Ze vergeten daarbij dat het gevoel van onrust door het dalen van het nicotinepeil is ontstaan.

3. Associaties

Door het dagelijks en op vele pekken roken ontstaan er associaties tussen die plekken en het lekkere gevoel dat door roken ontstaat. Als je op zo’n plek komt word je aan roken herinnert en neemt het verlangen weer toe.

4. Verandering hersenen

Door het roken veranderen je hersenen. Hierdoor kan de neocortex steeds minder weerstand bieden aan de impuls om niet te roken. Ondanks je beste voornemens ga je dan toch weer roken (3). Zie op deze site ook de vraag: “als je drugs met elkaar vergelijkt welke is dan de gevaarlijkste?“.

Ben ik verslaafd?

Ben je benieuwd of je zelf teveel rookt? Doe dan de zelftest!

Zou je zelf graag je gebruik van tabak willen veranderen? Zie dan de volgende pagina’s:

Online zelfhulp

Behandeling

Bronnen

  1. RIVM, ranking van Drugs, 2009
  2. Anthony, J.C., Comparitive epidemiology of dependance on tobacco, alcohol, controlled substances, and inhalants. Experimental and Clnical Psychopharmacology, 2e jrg., 1994 p.244-268.
  3. Willemsen C., Stimulerende middelen: Tabak. In Drugs en Alcohol Gebruik, misbruik en verslaving.

Versie: oktober 2020